fbpx
Skip to main content
Nafta

Oglasila se Međunarodna agencija: Nove korona mere u Evropi smanjiće potražnju nafte

Foto: Profimedia/ilustracija
Cene nafte su se oporavile od oštrog pada zabeleženog početkom godine

Obnovljene mere ograničenja u Evropi usmerene na suzbijanje rasta slučajeva kovid-19 uticaće na pogoršanje izgleda globalne potražnje za naftom, saopštio je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost Međunarodne agencije za energiju (IEA).

PUTIN PRIHVATIO: Lukašenko kupuje naftna polja u Rusiji

PUTIN PRIHVATIO: Lukašenko kupuje naftna polja u Rusiji

SIBIRSKO NALAZIŠTE ZLATA NAJVEĆE NA SVETU: Ovde se krije 40 miliona unci plemenitog metala, a njegova cena je PAPRENA

SIBIRSKO NALAZIŠTE ZLATA NAJVEĆE NA SVETU: Ovde se krije 40 miliona unci plemenitog metala, a njegova cena je PAPRENA

Oglasio se ruski ministar energetike: Rusija smanjuje proizvodnju gasa!

Oglasio se ruski ministar energetike: Rusija smanjuje proizvodnju gasa!

Sadamori je izjavio za Rojters da će uticaj verovatno biti manje ozbiljan nego u slučaju prvog zaključavanja ranije ove godine.

-Veliki delovi evropskog kontinenta su u karantinu. To će sigurno imati negativne efekte (za tržište nafte), rekao je on. Sadamori, međutim, nije rekao da će IEA formalno smanjiti svoju prognozu o tražnji, dodaje britanska agencija.

-Očekujemo da će ovog puta uticaj biti manji nego prilikom prošlog zaključavanja. Ovaj put su škole ostale otvorene kao i deo prodavnica, dodao je on. Cene nafte su se oporavile od oštrog pada zabeleženog početkom godine krećući se oko 40 dolara za barel, ali strahovanja vezana za tražnju i dalje traju zbog nervoze na tržištima povodom izbornih rezultata u SAD, koji će izgleda biti predmet pravnog spora.

-Ako demokrate planiraju radikalnu energetsku transformaciju ka proizvodnji struje sa niskom emisijom ugljenika, a Senat ostane u rukama republikanaca, taj zakon će naići na prepreke. Sve u svemu, moramo da vidimo celokupan ishod (izbora), rekao je Sadamori.

IEA je zadržala svoju prognozu o tražnji za naftom za 2020. i 2021. nepromenjenom u svom mesečnom izveštaju od 14. oktobra, pre nego što su velike evropske zemlje, uključujući Nemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo uvele nove stroge mere ograničenja kretanju radi sprečavanja širenja virusa.

Ova međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu trebalo bi da objavi svoju novu analizu tržišta nafte u četvrtak.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd