fbpx
Skip to main content
Struja

Požurite ako želite olakšice za struju: Određena domaćinstva će imati BESPLATNE KILOVATE

Foto: Profimedia
Nova uredba će olakšati proceduru

Povlastice za struju ove godine koristi 73.000 najugroženijih domaćinstava, što je 10 odsto više nego lane. Analize pokazuju da taj broj može biti bar trostruko veći pa u Vladi rade na izmeni Uredbe o socijalno zaštićenim kupcima.

Tom uredbom biće obuhvaćene i neke ranjive kategorije građana. Postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom pa već od ponedeljka treba krenuti u obnovu zahteva za 2018. kako bi se popust dobio i za januarski račun.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat-časova struje, a tokom grejne sezone od oktobra do aprila 75 metara kubnih gasa. Građani očekuju da nova Uredba olakša proceduru.

EPS
Foto: Profimedia

Pored socijalno ugroženih pravo na besplatne kilovate i kubike gasa imaju i druga domaćinstva u zavisnosti od prihoda, broja članova i imovnog stanja.

Limiti su: Za jednočlano domaćinstvo do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, za porodice za četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

- Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat-sati onda imaju umanjenje do 50 posto - ukazuje direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

Struja
Foto: Profimedia

Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

- Tu se radi zapravo o bolesnim ljudima kojima je električna energija potrebna pre svega za njihovu životnu egzistenciju tako da ne postoji mogućnost isključenja električne energije - objašnjava Danijela Milosavljević, većnica grada Vranja za socijalna pitanja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd