Skip to main content
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić: Sa Kiprom i Grčkom o gasu preko Bugarske

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sledeće godine na trilateralnom susretu Srbija-Kipar-Grčka u Beogradu razgovarati o tome na koji način bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju sa trase gasovoda "Ist med".

- Imaćemo treći susret između Srbije i Kipra u Srbiji, ali ćemo biti i domaćini trilateralnog susreta Srbije, Kipra i Grčke, i sa velikim zadovoljstvom ćemo sa našim prijateljima razmatrati sve vidove saradanje u društvenim oblastima, od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete i kulture...ili da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije preko Bugarske iz Ist meda, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas -  rekao je Vučić nakon susreta sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom. 

VUČIĆ SA KIPARSKIM PREDSEDNIKOM: Imaćete uvek našu podršku, kao što smo mi imali vašu u Interpolu!

Inače, u vodama Kipra na Sredozemnom moru nalaze se značajna svetska nalazišta prirodnog gasa. Prošle godine su se Italija, Grčka, Kipar i Izrael, dogovorili da postave cevi za taj gasovod. 

Gasovod
Foto: Profimedia

"Ist med" bi trebalo da poveže izraelsku bušotinu "Levijatan" i kiparsku gasnu bušotinu "Afrodita" sa italijanskim gradom Brindizijem. 

Stručnjaci procenjuju da bi ovaj istočnomediteranski gasovod bio najduži na svetu, a sa 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje bio bi ekvivalent jednom kraku "Turskog toka", kojim bi gas bio transportovan iz Rusije u Evropu.

Drugi deo ovog projekta mogao bi da bude gasovod koji bi išao sa Kipra u Tursku i ovaj gasovod bi mogao da bude jeftiniji, jer je, prema oceni stručnjaka, potrebno samo izgraditi cev od Kipra do Turske, a otuda bi gas "Južnim gasnim koridorom" preko Balkana i (Srbije) mogao da stigne u Evropu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 7 Pogledaj sve komentare
Jovan 's picture

Jovan

Kipar je prijatelj Srbije.

0 | 0
Jelisaveta's picture

Jelisaveta

Puno nam znači njihova podrška

0 | 0
kristic991's picture

kristic991

Nas narod ne zaboravlja one koji su nam pomogli i pruzili nam podrsku

0 | 0
Emilija's picture

Emilija

Naš predsednik nastavlja sa uspešnom diplomatskom ofanzivom, sa ciljem da ojača saradnju Srbije sa drugim državama, a rezultat njegovog uspesno rada jesu upravo ovakve vesti o velikom projektima.

0 | 0
Sole's picture

Sole

Jos jedan mnogo bitan projekat za Srbiju.

0 | 0
Ronaldinjo's picture

Ronaldinjo

Svaki projekat je dobro došlo građanima Srbije. rbija konačno ima rešenje za južni tok.

0 | 0
Lena's picture

Lena

Ovaj projekat veoma značajan za bolju budućnost Srbije.

0 | 0

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd