Skip to main content
Kaspijski naftni konzorcijum

RUSI ZAVRNULI SLAVINU JEDNOM OD NAJVEĆIH SVETSKIH NAFTOVODA: Odluka usledila nakon ove izjave kazahstanskog predsednika

Foto: Profimedia
Ruski sud je u sredu naložio 30-dnevnu suspenziju aktivnosti Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC), koji prenosi naftu iz Kazahstana u Crno more jednim od najvećih svetskih naftovoda.

Obustava tranzita bila je neophodna zbog tehničkih problema koje je identifikovala ruska služba za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Kako prenosi Rojters, operater Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma je rekao da je odluka o obustavi poslovanja povezana sa papirologijom o izlivanju nafte i da je Konzorcijum morao da se pridržava.

Kompanija je takođe navela da je podnela žalbu sudu u ruskom gradu Novorosijsku tražeći da se odloži sprovođenje presude kako bi se izbegao prekid koji bi mogao da dovede do neopozivih posledica po opremu gasovoda.

U međuvremenu, trgovački izvori upoznati sa radom terminala rekli su Rojtersu da se izvoz nafte sa CPC terminala na Crnom moru nastavlja u sredu ujutro. Drugi industrijski izvori potvrdili su da su isporuke nafte sa polja do CPC naftovoda bile neprekidne od srede ujutru.

Podsetimo, obustava tranzita nafte objavljena je samo dan nakon što je kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao da će pomoći Evropskoj uniji povećanjem isporuke kazahstanske nafte i gasa Evropi.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd