fbpx
Skip to main content
Potpisivanje ugovora za brodsku prevodnicu HE Djerdap 1 - 30 01 2019-4169 (1)

Ugovorena rekonstrukcija prevodnice HE "Đerdap 1"

Foto: Promo
Ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice EPS-ovog hidroenergetskog i plovidbenog sistema "Đerdap 1" potpisan je sa konzorcijumom izvođača radova koji predvodi nemačka kompanija "DSD Noel".

Ugovor je vredan 27 miliona evra.

- Stvoreni su uslovi da počne realizacija veoma važnog projekta za "Elektroprivredu Srbije" jer je prevodnica deo hidroelektrane "Đerdap 1". Druge evropske države uspele su u proteklim decenijama da modernizuju prevodnice na Dunavu. Sada su se zahvalјujući čvrstoj ekonomskoj politici Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, konačno stekli uslovi i za ovaj investicioni poduhvat. EPS brine o svim objektima koje ima na Dunavu. Završava se revitalizacija agregata na HE "Đerdap 1" kojom se produžava radni vek za najmanje 30 godina i povećava se snaga elektrane. Nakon toga radićemo i revitalizaciju agregata HE "Đerdap 2" - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS nakon potpisivanja ugovora.

Putin donosi VAŽNE UGOVORE u Srbiju: Jedan se odnosi nа korišćenje ATOMSKE ENERGIJE u mirne svrhe

Kroz prevodnicu na HE "Đerdap 1" od 1970. godine i do sada prošlo je oko 400.000 plovila na osnovu kapaciteta od oko 6.300 plovila godišnje. Rekonstrukcija koju će u okviru konzorcijuma raditi i dve srpske firme "Feromont" i "Elektromontaža" omogućiće povećanje kapaciteta prevođenja na 10.000 plovila godišnje, što je važno za rast trgovine, turizma i ekonomije Srbije.

EPS plasirao novi proizvod na tržište: Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije

Prevodnica je važna ne samo za Srbiju, već i za sve zemlјe kroz koje Dunav prolazi i za EU u celini, jer je u pitanju važan evropski saobraćajni koridor. Zbog toga je oko 40 odsto investicije obezbeđeno kroz donaciju Evropske unije, dok se preostali iznos finansira iz kredita Evropske
investicione banke. Predviđeno je da nakon otpisivanja ugovora, izvođač krene sa izradom preostale tehničke dokumentacije da bi u septembru počeli radovi koji će trajati oko godinu dana.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd