Skip to main content
šalter banke

Ako želite da otplatite kredit pre vremena, prvo OVO morate da platite banci!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ukoliko neko želi da prevremeno otplati kredit, delimično ili u celosti, potrebno je da banci podnese pismeni zahtev

Banke u Srbiji ne naplaćuju naknade za prevremenu otplatu kredita, izuzev kada se radi o stambenim kreditima. Prema važećem zakonu, kod stambenih kredita ova naknada može biti najviše jedan odsto od iznosa prevemeno otplaćenog kredita.

Ukoliko se nalazite na OVOM SPISKU, možete danas podići 5.400 dinara!

Nikad ne kupujte OVIH 6 STVARI u supermarketima

Ukoliko neko želi da prevremeno otplati kredit, delimično ili u celosti, potrebno je da banci podnese pismeni zahtev. Tom prilikom dobiće potvrdu o visini duga, uz napomenu da visina duga važi na dan izdavanja potvrde.

Račun
Foto: Profimedia

Ukoliko prevremenu otplatu ne izvršite istog dana, već to učinite kasnije, neophodno je da na taj dan još jednom proverite visinu duga, jer će on biti uvećan za iznos kamate za protekli period.

Prevremena otplata kredita regulisana je Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je donet 5. decembra 2011.

On predviđa da korisnik ima pravo da u bilo kom momentu, u potpunosti ili delimično, izvrši svoje obaveze iz ugovora o kreditu, u kom slučaju ima pravo na umanjenje ukupne cene kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja tog ugovora (prevremena otplata).

NBS
Foto: Srbija Danas

Situacija u našim bankama se razlikuje:

Pojedine banke ne naplaćuju naknadu za prevremenu otplatu kredita, izuzev kod stambenih kredita kod kojih je ista definisana u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Druge banke svojim klijentima pružaju mogućnost prevremene otplate gotovinskih i stambenih kredita uz naknadu koja u skladu sa zakonom iznosi do 1 odsto prevremeno otplaćenog iznosa u slučaju da je period između prevremene otplate i ugovorenog roka duži od jedne godine, odnosno do 0,5 odsto prevremeno otplaćenog iznosa ako je ovaj period kraći od jedne godine.

Treće ne obračunava proviziju za prevremenu otplatu niti za jedan model kredita. To se odnosi kako za delimičnu, tako i za otplatu kredita u celosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd