fbpx
Skip to main content
Golubac

EVROPSKA POMOĆ TURISTIČKOM SEKTORU SRBIJE 662.000 EVRA: Golubac i istočna Srbija prvi na listi

Foto: Printscreen/Youtube/Put pod noge
Počela isporuka neophodnog materijala i dezinfekcionih stredstava namenjena turističkim objektima u Srbiji

 U okviru projekta pod sloganom "EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam" danas je počela isporuka neophodnog materijala i dezinfekcionih sredstava ukupne vrednosti 662.000 evra, namenjena turističkim objektima u Srbiji za pomoć u uslovima pandemije korona virusa.

NAKON 70 GODINA ZASTOJA KREĆU BOLJI DANI ZA DIVČIBARE: Vučić najavio početak radova za dve nedelje (FOTO)

NAKON 70 GODINA ZASTOJA KREĆU BOLJI DANI ZA DIVČIBARE: Vučić najavio početak radova za dve nedelje (FOTO)

DOBRE VESTI ZA IVERAK I LAJKOVAC: Ambasadorka Čen Bo obećala završetak radova pre roka (FOTO)

DOBRE VESTI ZA IVERAK I LAJKOVAC: Ambasadorka Čen Bo obećala završetak radova pre roka (FOTO)

REKONSTRUKCIJA KORIDORA 10 NAJVAŽNIJI INFRASTRUKTURNI PROJEKAT: Veliki planovi i velike investicije za Srbiju

REKONSTRUKCIJA KORIDORA 10 NAJVAŽNIJI INFRASTRUKTURNI PROJEKAT: Veliki planovi i velike investicije za Srbiju

Pomoć je namenjena za 600 turističkih objekata širom Srbije, a prva isporuka krenula je za Golubac i istočnu Srbiju, kako bi turistički objekti za svoje zaposlene i goste obezbedili sigurno okruženje.

Početku isporuke prve količine materijala, među kojima su UV lampe, beskontaktni toplomeri, dezinfekciona sredstva i sprejevi, u magacinu Železnik prisustvovali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, nemački ambasador Tomas Šib i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Pratkični projekat pomoći turističkom sektoru u Srbiji

Fabrici je rekao da danas počinje realizacija praktičnog projekta za pomoć turtištickom sektoru u Srbiji u suočavanju sa posledicama pandemije, s obzirom na to da je taj sektor u Srbiji, kao i u celom svetu najpogođeniji kovid krizom.

Objasnio je da je projekat deo uvođenja protokola "čisto i sigurno", kojim se garantuje bezbedno i čisto okruženje.

Naveo je da se u okviru tog projekta sprovode obuke za dobijanje sertifikata "čisto i sigurno" koji su na dobrovoljnoj bazi.

Fabrici je rekao da EU već nekoliko godina pruža pomoć turištičkom sektoru u južnoj i istočnoj Srbiji, kako bi pospešili razvoj turizma u tim krajevima, a čija je ukupna vrednost skoro 16,5 miliona evra za pomoć unapređenju različitih turištickih objekata.

Ambasador Nemačke rekao je da je projekat pod sloganom "EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam" sjajan primer kako se u Srbiji širi duh Evrope.

 

U Srbiji više od 180 hotela i 280 restorana poseduje certifikat "čisto i sigurno"

Šib kaže da je cilj projekta da se otkriju biseri turističkih potencijala Srbije kako domaćim, tako i stranim gostima.

- Želimo da se ostvari jedan održivi zeleni turizam u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i istovremeno cilj je da očuvamo radna mesta i otvorimo nova, kao i da ljudi u istočnoj Srbiji ostanu da žive u svojoj sredini - rekao je on.

Poručio je da oporavak turizma zavisi od toga da se povrati poverenje turista u to da je korišćenje smeštaja i ishrane u turističkim objektima bezbedno i da se obezbede uslovi za povratak turista čim to uslovi dozvole.

Knežević je rekao da u Srbiji do sada više od 180 hotela i 280 restorana poseduje sertifikat "čisto i sigurno", a da je u toku sertfikovanje još 30 hotela, što znači da posluju u skladu sa svim merama zaštite zdravlja.

On je rekao da je iz budžeta Srbije u 2020. godini izdvojeno blizu devet milijardi dinara za podršku turističkom sektoru, a da je vlada ove godine donela tri uredbe za pomoć ugostiteljima, hotelijerima i turističkim vodičima, čija je ukupna vrednost oko 3,6 milijarde dinara.

- Spremamo se za post kovid period, kako bismo spremno dočekali turiste - rekao je Knežević i poručio da je vakcinacija ključni preduslov za to, te da je Srbija po pitanju imunizacije u svetskom vrhu.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd