fbpx
Skip to main content
Penzioneri

PENZIONERIMA NOVAC U TRI RATE: Prvih 30 evra već u maju, ukupna isplata u narednih devet meseci

Foto: Srbija Danas
Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani.

Nije prošlo ni mesec dana kako je Vlada usvojila plan podrške građanima i penzionerima, a mnogi najstariji već "trljaju ruke", radujući se novoj novčanoj pomoći. Mnogima će ukupna isplata biti jednaka i polovini mesečne penzije, a nisu retki ni najstariji kojima će to biti i više od polovine primanja.

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je ukupno oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri "ture" u maju - 30 evra, zatim u septembru - 50 evra i u novembru - novih 30 evra.

Tabaković: Srbija pokazala umeće da očuva investiciono okruženje

Tabaković: Srbija pokazala umeće da očuva investiciono okruženje

SAMO ZA VAKCINISANE: Gde sve građani koji su primili cepivo mogu da otputuju odmah?

SAMO ZA VAKCINISANE: Gde sve građani koji su primili cepivo mogu da otputuju odmah?

LEPE VESTI: U Srbiju stiže nova generacija automobila, a cena putarina odgovaraće svima!

LEPE VESTI: U Srbiju stiže nova generacija automobila, a cena putarina odgovaraće svima!

Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Kada je reč o penzionerima, oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

penzioneri
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Pravo na novčanu pomoć imaju i svi punoletni građani, ali na po 60 evra. Oni će novac dobiti u dve rate, prva će ići u maju 2021. a druga u novembru.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Kako se prijaviti

Dakle, prijavljivanje će ići elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani kliknuti na polje "Podnošenje prijave" i tamo uneti svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Šalter
Šalter
Foto: Profimedia/ilustracija

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen. Već krajem aprila biće otvoren i kol centar, najavio je ministar finansija.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd