fbpx
Skip to main content
šoping centar

Odete u kupovinu, a oni vam vrate deo novca: Na ovaj način dobićete povraćaj poreza u inostranstvu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Takozvani "tax free" važi u zemljama Evropske unije

Odlazak na odmor u inostranstvo, pogotovu za one koji planiraju i kupovinu, može da bude i još povoljniji ukoliko iskoriste pogodnost povraćaja poreza takozvanog "tax free".

Ipak, budući da svaka zemlja ima svoja pravila, pre svakog šopinga neophodno je raspitati se kako sistem u određenoj državi funkcioniše, na koji način novac od poreza možete dobiti nazad i koja je za to procedura.

Pre svega je neophodno objasniti šta je to "tax free". Kao i Srbija, tako i svaka zemlja Evropske unije ima porez na robu (PDV). Taj porez je različit u zavisnosti od kategorije proizvoda. Budući da Srbija nije članica EU, naši građani koji se nađu u nekoj od zemalja EU, a ako kupuju na jednom mestu u minimalnoj vrednosti koju ta zemlja propiše, imaju pravo da im se taj porez vrati. U zavisnosti od toga šta ste i po kojoj ceni kupili, svota vraćenog novca može biti od tek nekoliko do par stotina ili hiljada evra. 

Naravno, pre nego što odete samouvereno u kupovinu, važno je znati da nisu za svaku zemlju EU isti propisi, ali i to da se porez ne vraća za sve, pa tako na primer na robu sa akcizom povraćaj ne postoji.

Kupovina
Foto: Profimedia/ilustracija

Mađarska

Da bi vam porez bio vraćen u ovoj zemlji je neophodno da pazarite u iznosu od 150 evra ili 50.000 forinti. To je ujedno i jedan od najviših minimalnih iznosa u Evropskoj uniji.

- Nedavno sam sa suprugom išla da kupujemo dečju opremu u Mađarskoj na koju je porez od 10 do 20 odsto i uzeli smo račun uz koji smo tražili dokument o povraćaju poreza - objašnjava Milana Knežević i dodaje da je procedura takva da taj dokument i neotpakovanu robu treba predati na carinsku kontrolu i onda oni izdaju potvrdu o povraćaju poreza.

Porez su dobili tek kada su sledeći put otišli u tu radnju u kojoj su kupili dečiju opremu. Odneli su potvrdu i prodavac daje predlog da li im se iznos "tax free" vraća u gotovini ili mogu da kupe nešto u iznosu vraćenog novca u toj radnji. Takođe, treba obratiti pažnju i na to da jedan račun u jednoj prodavnici ne sme da bude manji od minimalnog iznosa za povraćaj poreza kako biste ostvarili pravo na njega, a što važi za sve zemlje EU.

kupovina u butiku
Foto: Profimedia/ilustracija

Nemačka

Jedan od najpovoljnih minimalnih iznosa koji bi trebalo da platite, za povraćaj poreza je u Nemačkoj i iznosi 25 evra. Za tako malu kupovinu se ne isplati da tražite porez nazad, jer se dobija tek nekoliko evra. Međutim, kada su velike kupovine u pitanju, tax free se itekako isplati.

- Kupovao sam skupoceni sat u Nemačkoj u vrednosti od 10.000 evra i povraćaj je izašao oko 1.200 evra - navodi Sava Zorić koji dodaje da je na kraju dobio oko 1.000 evra kada je uračunata provizija koju oni zadržavaju za sebe.

Austrija

Mninimalni račun za povraćaj poreza u Austiji je 75 evra i spada u niže granične iznose. Visina poreza se razlikuje za tehniku, hranu i garderobu, a postoje i proizvodi koji ne podležu porezu.

Šoping
Foto: Profimedia/ilustracija

Grčka

Dugo je minimalni iznos na računu u ovoj zemlji iznosio 120 evra. Međutim, turiste je obradovala vest da je on smanjen na svega 50. Šoping u Grčkoj se posebno isplati u vreme velikih rasprodaja.

- Leti kupujemo garderobu, često kožne jakne koje su i ovako jeftinije u Grčkoj, a kada se na to doda i "tax free", stvarno se isplati - zaključuje Ema Lupšin. Ona dodaje da postoji opcija da se odmah na carini isplati iznos, ali da to zavisi i od robe koju kupujete. Ako ona nije skupa, onda možete očekivati da vam banka u Srbiji isplati iznos uz pečat na dokumentu koji priložite.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
19 Beograd