Skip to main content
Kupovina

Po jeftinije proizvode nećemo više ići u Mađarsku. Evo i zbog čega

Foto: Profimedia/ilustracija
Godinama državljani Srbije odlaze u šoping u Mađarsku, jer ta država omogućava povraćaj novca ukoliko u njenim radnjama srpski kupci potroše najmanje 200 evra.

Naši državljani uglavnom u Mađarskoj kupuju hranu, hemikalije, obuću i odeću, a računica pokazuje da im je ta roba nakon povraćaja dela novca jeftinija nego kod nas. Vraća im se oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle.

OVO je NAJVEĆA ISPLAĆENA PLATA u 2018. godini u Crnoj Gori

OVO je NAJVEĆA ISPLAĆENA PLATA u 2018. godini u Crnoj Gori

Teško da je do pre nekoliko godina, ako se izuzme gorivo koje je jeftinije nego u Srbiji i kojim se već duže pune rezervoari srpskih automobila i traktora, iko verovao da će naši državljani u šoping sve više ići u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, to je postalo stvarnost, kako za srpske državljane koji žive blizu graničnog područja, tako i za one iz unutrašnjosti Srbije. 

Razlog za to je što je Bosna i Hercegovina uvela jedinstvenu stopu PDV-a na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto, a to pravo ostvaruju ukoliko u njihovim radnjama potroše najmanje 50 evra, što je četiri puta manje od mađarskog limita. 

Kako da zaradite MNOGO uz MALO truda: Evo kako to radi jedan srpski penzioner!

Kako da zaradite MNOGO uz MALO truda: Evo kako to radi jedan srpski penzioner!

U bosanskohercegovačkim radnjama, po svedočenju kupaca iz Srbije, kupuje se gotovo sve, od mlečnih proizvoda, testenina, slatkiša do voća i povrća, a često se kupi i bela tehnika, pa čak i nameštaj. Ukoliko se uz pazar u prodavnicama u povratku natoči i gorivo i oduzme novac koji će se dobiti od povraćaja PDV-a, ušteda je, tvrde naši kupci, osetna.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd