fbpx
Skip to main content
penzioneri

PREKO 180.000 ljudi odlazi u PENZIJU sa 55 godina - evo pod kojim uslovima

Foto: Profimedia
U pitanju je beneficirani staž, na koji u Srbiji pravo ima zaposleni iz njamanje 10 zanimanja. Prednjače zaposleni u vojsci i policiji

Nakon istraživanja koliko ranije u penziju mogu da idu radnici sa beneficiranim stažom i koliko je njihova penzija veća u odnosu na radnike koji se penzionišu po regularnim uslovima, odgovor je da se u penziju sa beneficiranim stažom može ići već sa 50 godina starosti kao i da penzija može biti veća 20 odsto.

Praktično, starosna granica za odlazak u penziju postaje niža u zavisnosti od stepena uvećanja staža. Tako se onim osiguranicima kojima se 12 meseci rada računa kao 18 meseci staža, granica za odlazak u penziju može maksimalno smanjiti do 50. godine života. Radnicima kojima se 12 meseci staža računa kao 14, 15, odnosno 16 meseci, starosna granica se može snižavati maksimalno do 55. godine života. Ipak, obavezno je da osiguranik najmanje dve trećine ukupnog staža navrši na beneficiranim radnim mestima.

Policija
Foto: Srbija Danas

Za beneficirane kategorije staž se utvrđuje drugačije nego ostalim osiguranicima, ali je obračun penzije isti.

Jedina razlika je što se za obračun ličnog koeficijenta kod beneficiranih penzija uzimaju zarade ostvarene od  1. januara 1996. godine, dok je kod ostalih osiguranika u pitanju je 1. januar 1970. godine, što penziju po beneficiranim uslovima uvećava za 20 odsto.

Najčešća zanimanja sa beneficiranim radnim stažom su u vojsci, policiji, poslovi u rudnicima, crnoj i obojenoj metalurgiji, proizvodnji i preradi nafte, hemijskoj industriji, namenskoj proizvodnji, gumarskoj industriji, farmaceutoskoj industriji, proizvodnji električne energije. Takvih je trenutno u Srbiji više od 180.000 hiljada.

U Srbiji zapravo postoje dve kategorije penzionera kojma se za rad od 12 meseci računa staž od 14 do 18 meseci.

NAROD SE ŽALI! Narodna banka Srbije savetuje zadužene u Švajcarcima i tvrdi da prati primenu Zakona!

NAROD SE ŽALI! Narodna banka Srbije savetuje zadužene u Švajcarcima i tvrdi da prati primenu Zakona!

POŽURITE! Srbija zapošljava 400 medicinskih radnika! Evo ko sve može da se prijavi

POŽURITE! Srbija zapošljava 400 medicinskih radnika! Evo ko sve može da se prijavi

SRBIJA PRATI RAZVOJ SITUACIJE Najava formiranja NAJVEĆEG SVETSKOG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA odraziće se i na našu zemlju

SRBIJA PRATI RAZVOJ SITUACIJE Najava formiranja NAJVEĆEG SVETSKOG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA odraziće se i na našu zemlju

Prvo, beneficirani staž imaju osiguranici koji rade na teškim, opasnim i za zdravlje štetnim radnim mestima kao i oni koji rade na poslovima gde posle navršenja određenih godina života ne mogu uspešno obavljati svoju delatnost. Uslov je da su na radnim mestima efektivno proveli najmanje 10 godina, odnosno pet godina ako je utvrđena invalidnost. Stepen beneficiranja staža zavisi od težine posla, a beneficira se samo efektivno vreme provedeno na radu.

U drugoj kategoriji su policijski službenici, deo zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova, zatim pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije. Takođe, i zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ovlašćena službena lica Poreske policije, profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije i ostali policijski službenici koji rade na poslovima sa beneficiranim radnim stažom.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia/ilustracija

Iz PIO fonda ističu i da radna mesta i poslovi ovih kategorija osiguranika ne mogu biti administrativno-tehnički poslovi, već samo oni gde je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili zbog prirode i težine posla. Ovo se ne odnosi jedino na profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije.

U Hrvatskoj na listi i vozači tramvaja, autobusa, kamiona...

U Hrvatskoj postoji 84 zanimanja koja se nalaze u kategoriji izuzetno teških zvanja za koja je propisan beneficirani radni staž. Ona su pobrojana u Zakonu o stažu osiguranja s produženim trajanjem, koji je donesen još 1999, ali od tada nije bilo revizije zanimanja, pa se na spisku nalaze i  neka koja više ne postoje, kao i neka koja su se toliko promenila da njihovo obavljanje više ne zadovoljava standarde po kojima bi se proglasila naročito teškima.

Osim policajaca i vojnika, koji uglavnom svi uživaju povlasticu beneficiranog staža, na listi su i zanimanja poput vozača tramvaja, autobusa javnog prevoza i međugradskih linija i svih vozila težih od 7,5 tona.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd