fbpx
Skip to main content
Matura

Roditelji, spremite novčanike: Evo koliko će vas koštati MATURSKO VEČE i prijemni ispit srednjoškolaca

Foto: Profimedia/ilustracija
Očekuju vas veliki izdaci

Pripreme za polaganje prijemnih ispita na fakultetima za maturante iziskuju mnogo novca i truda da bi u najstresnijem danu polaganja ispita maturanti upali na budžet, međutim, ono što, čini se, više prazni novčanike roditelja jeste sama proslava mature.

I dok maturanti ulaze u poslednji mesec svog srednjoškolskog obrazovanja, pored vremena za učenje za sam prijemni ispit, ovih dana, pažnju im odvlači jedan drugi događaj – proslava mature. Opšte je mišljenje da je mladića povoljnije obući, međutim njihova odela mogu da koštaju i do 15.000 dinara, ali devojke su svakako zahtevnije.

U KRALJEVU DO 5.000 DINARA U SALONU LEPOTE

- Maturantkinja potroši prosečno od 4.000 do 5.000 dinara, zavisi, ako radi sve kompletno, depilaciju, šminkanje, nadogradnju noktiju - kaže Zorica Knežević, vlasnica salona lepote u Kraljevu.

- Kratke haljine su od 3.800, 4.000, pa do 6.000, 6.500 dinara. Duge budu od 6.000, 7.000, 8.000, 9.000 maksimalno, bar kod mene - Milica Ivanović, vlasnica butika iz Kraljeva.

Jedna od prvih samostalnih odluka maturanata je upravo prostor gde će slaviti mature, pa sami biraju restorane, što je ujedno i najpovoljnija stavka kada je o maturi reč.

TERMINI REZERVISANI JOŠ POČETKOM GODINE

Smederevski gimnazijalci su odabrali meni za 3.000 dinara, dok u Pirotu plaćaju duplo manje.

Matura
Foto: Profimedia/ilustracija

- Termini su se rezervisali još u januaru, februaru, konačni dogovori su postignuti u martu mesecu, a cene menija za maturante se kreću nekih 1.300 do 1.600 dinara - kaže Milan Cvetković, menadžer hotela u Pirotu.

Međutim, dan za koji se spremaju tokom čitavog školovanja i za koji roditelji izdajaju velike sume novca je polaganje prijemnog ispita.

- Neko se sprema na fakultetima i u zavisnosti od toga na kojem želimo da se spremamo to košta 20.000, 30.000 dinara, a privatno cena varira, neko naplaćuje 10, 20 evra u zavisnosti u kojem gradu, kod nas konkretno je od 1.000 do 2.000 po času - kaže Željko Petrović, predsednik učeničkog parlamenta Gimnazije Smederevo.

Iako sve škole za đake organizuju pripremnu nastavu od prvog polugodišta završne godine, besplatno, roditelji ipak plaćaju privatne časove.

RODITELJI MORAJU DA RASPODELE SVAKI DINAR

- Redovno ih prate profesori, već kad krene septembar, možda od oktobra i onda nakon toga ih sve vreme pratimo, tako su najbolji rezultati i po mom mišljenu to je najbolje uložen novac - kaže Kristina Filić, vlasnica centra za edukaciju iz Smedereva.

Moda na maturi košta do 30.000 dinara, priprema prijemnog ispita toliko ili čak i više od toga. I dok maturanti ne razmišljaju o troškovima koji tek predstoje u septembru, roditelji već sada prave računice i odustaju od planova za leto, jer more za maturante nije u modi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd