fbpx
Skip to main content
penzija

SJAJNE VESTI! USVOJENA "ŠVAJCARSKA FORMULA": Odlučeno po kom principu će rasti penzije u Srbiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Predstavnici Fiskalnog saveta su prihvatili da penzije rastu u skladu sa "švajcarskom formulom".

Ministarstvo finansija sastalo se danas sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem, sa kojim je razgovarao o rezultatima u tekućoj 2020. godini, kao i o budžetu za 2021. godinu, a uoči naredne Misije Međunarodnog monetarnog fonda koja počinje 5. oktobra.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

SKOČILE CENE KIRIJA! Za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

SKOČILE CENE KIRIJA! Za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

Kada je reč o rezultatima u 2020. godini, prema trenutno raspoloživim podacima, oni su bolji od planiranih, te se očekuje da Srbija ovu godinu završi sa privrednim rastom koji će biti između -1 i 0 procenata. Predstavnici Fiskalnog saveta su istakli da u projekcijama rasta za narednu godinu treba održati konzervativni pristup, kao i da prihvataju da penzije rastu u skladu sa "švajcarskom formulom", a plate u skladu sa inflacijom.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su se saglasili da treba da postoji određena fleksibilnost u budžetu za narednu godinu, a s obzirom na neizvesnosti zbog pandemije korona virusa. Složili su se i da i dalje treba nastaviti sa javnim investicijama, a iz ministarstva finansija istakli su da je apsolutni prioritet Vlade Srbije dalje ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture. Kako navode, to će dodatno uticati na brži privredni rast.

Takođe, iz ministarstva su istakli da će se i naredne godine javni dug držati pod kontrolom, kao i deficit.

Iz ministarstva su rekli da će se i ove godine poštovati kalendar kada je u pitanju usvajanje godišnjeg budžeta, te da očekuje da će biti usvojen u Narodnoj skupštini do 1. decembra.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd