fbpx
Skip to main content
PIjaca

ŠOK NA SRPSKIM PIJACAMA! Još jedan udar na džep građana! Povrće za samo 10 dana poskupelo SKORO 50 ODSTO!

Foto: Profimedia
Neprijatno iznenađenje, poskupljenje i pre zimnice

Povrtari na jugu Srbije koji se bave proizvodnjom paradajza imaju najviše razloga za zadovoljstvo, ako se uzme u obzir da je cena ovog povrća u poslednjih desetak dana na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci porasla sa 50 na 80, pa čak i na 100 dinara za kilogram.

Raste i cena paprike za pripremu ajvara. Pre desetak dana prodavala se za 35, a sada za 50 odnosno 60 dinara po kilogramu. Zbog sezone pripreme zimnice prodavci narednih nedelja očekuju povećanje tražnje i pretpostavljaju da će i cene povrća biti i više.

Raznoliki cenovnici

Većina proizvođača sa kojima smo razgovarali kažu da je prosečna ovogodišnja cena paprike i krastavca za nijansu viša u odnosu na prošlogodišnju, dok su luk i šargarepa zadržali iste cene i oni se prodaju za 30 do 40, odnosno za 50 do 60 dinara po kilogramu. Krastavac se prodaje za 25 do 30 dok se cena plavog patlidžan kreće od 20 do 30 dinara za kilogram.

Većina prodavaca je i dalje nezadovoljna trenutnim cenama povrća, ali među njima ima i onih koji ovu sezonu opisuju kao bolju u odnosu na prošlogodišnju, posebno ako se uzmu u obzir prosečne cene.

- Na jednom povrću zaradi se više, na drugom manje, pa prosek nije loš, može da se živi. Ko je sadio paradajz ove godine, on je zadovoljan, a cene variraju u zavisnosti od ponude i potražnje - kaže Dragan Nikolić iz Bogojevca.

Sličnog je mišljenja i Vesna Stanković iz Guberevca, koja sa svojom porodicom, na tri hektara proizvodi od svega pomalo. Ona kaže da su cene povrća malo bolje u odnosu na prošlu godinu.

- Ko prodaje njemu je jeftino, a kupcima je skupo. Cena kornišona je bila 70 i 80 dinara po kilogramu, a sada ne mogu da prodam ni za 50 - kaže Vesna. - Očekujem da cene porastu, ali tu nema pravila.

Pijaca
Foto: Profimedia/ilustracija

Drugačiju računicu imaju komšije Jovica Denčić i Slobodan Mitić iz Guberevca, koji su zbog stanja na tržištu ljuti kao papričice koje prodaju.

- Počeli smo po 80, a sada ih prodajemo za 50 dinara za kilogram. Ko kaže da je ova sezona bolja, mora da je negde pogrešio u računici. Možda je za nekoga bolja, ali je takvih malo. Skočila je i cena goriva, pa uz ovakve cene povrća nema zarade.

Jovica Denčić je agronom bez posla u struci. Na dva hektara zemlje proizvodi džinke, crvenu papriku, jagodu i krompir. Nema kupaca. Niko ništa ne tovari. U odnosu na doba godine, cene su nikakve. Sve dok su ove visoke temperature, od posla nema ništa, a kad počne spremanje zimnice videćemo - zaključuje Denčić.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd