fbpx
Skip to main content
žena pali veš mašinu

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Evo zašto vam bela tehnika crkne odmah nakon isteka garancije!

Foto: Profimedia/ilustracija
Kupite belu tehniku i ona se pokvari nakon garancije, evo šta je u stvari izvor ovog problema

Zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan zatražila je da se na području cele Evropske unije zabrani programirano kvarenje uređaja i neodvojiva ugradnja baterija u uređaje. Zabrana programiranog kvarenja za sada je zabranjena samo u Francuskoj, čijih 92 posto građana smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da se pokvare odmah nakon isteka garancije.

Banke menjaju uslove: Evo koliko NAJVIŠE godina smete da imate da bi vam DALI KREDIT

CEO GRAD NA PRODAJU, ALI BUKVALNO: Potrebno je ovoliko novca da bi sve bilo vaše (VIDEO/FOTO)

Facebook Messenger
Foto: Profimedia

- Tražim zabranu programiranog kvarenja na teritoriji cele EU. Građani mi se često javljaju s primedbama kako se proizvod pokvari čim mu istekne garancija, a kvar je neretko takav da se uređaj ne isplati popravljati. Zato sam tražila i da rezervni delovi ne samo da moraju biti dostupni, već moraju biti po razumnoj ceni. Sada kad pukne ležaj na mašini za veš, morate zameniti celi bubanj jer nema manjih rezervnih delova - kazala je Borzan na sednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta.

Osim toga, Borzan je predložila i zabranu neodvojive ugradnje vitalnih delova uređaja. Dokazano je kako se mobilni telefoni sve češće počinju sastavljati tako da ih lepe, te ih je u slučaju popravka veoma teško rastaviti bez da se dodatno oštete. Uz to, dizajn je postao potpuno iracionalan. Pre se baterija na telefonu mogla zameniti za trideset sekundi, danas se ona ukopa duboko iza matične ploče, kako bi u slučaju jednostavnog kvara baterije korisnik bio prinuđen kupiti novi uređaj, ili pak dodatno oštetiti stari.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd