Skip to main content
Borovnice

U ovo vredi ulagati: Srbi sve češće sade OVU VOĆKU, a od nje godišnje zarade i do 40.000 EVRA!

Foto: Profimedia
Veliki profit

Proizvodnja borovnica u Srbiji je biznis koji godišnje donosi zaradu od 30.000 do 40.000 evra po hektaru, a kako jedan zasad odlično rađa i posle 50 godina, proizvođači ga nazivaju i biznisom koji se ostavlja unucima.

Da bi se postigla ovako dobra zarada, pre sadnje je potrebno da se zemljište dobro pripremi.

- Vlada mišljenje da je zemljište u Srbiji odgovarajuće kiselosti i da je pogodno za gajenje borovnice, ali je bitno i da sadržaj gline bude ispod 30 odsto, a procenat humusa 10 do 12 odsto. Sa pripremom zemljišta treba krenuti u jesen ove godine i saditi borovnicu u jesen sledeće godine. U procesu uzgoja borovnice kvalitetna voda je bitnija nego kvalitetna zemlja – kaže Mile Radisavljević iz jedne kompanije.

Borovnica
Foto: Profimedia/ilustracija

On dodaje da je idealno plantažu zasaditi sa dvogodišnjim sadnicama bez virusa.

- Bitno je plod dobiti kad postoji vakuum u ponudi na evropskom tržištu, a to je za rane sorte od 10. juna, pa do kraja meseca, najkasnije do 5. jula. Za kasne sorte je idealno da berba počen posle 25. avgusta, kada Poljska završava sa berbom i ponovo se javlja deficit borovnica na tržištu. Tada je cena najviša i iznosi između 5 – 6evra po kilogramu, dok je inače cena 3,5 do 4,5 evra po kilogramu – ističe Radisavljević.

Godišnji troškovi

On ističe da je rane sorte draper i huron najbolje saditi na području do 500 metara nadmorske visine, a kasne sorte aurora i liberti na visini od 800 do 1.200 metara. Ako proizvođači 100 odsto poštuju tehnološke preduslove za proizvodnju, godišnje može da se ubere od 17 do 19 tona borovnica po hektaru.

- Svaki proizvođač bi bez problema trebalo da ostvari prinos 12 do 15 tona po hektaru. Troškovi na godišnjem nivou za berbu i ambalažu iznose do 2,5 evra po kilogramu, što znači da proizvođaču ostaje između 2,5 ili 3,5 evra neto zarade po kilogramu. Dakle, sa prosečnom cenom od tri evra po kilogramu, na prinos od 15 tona sa jednog hektara, može da se zaradi između 30.000 i 40.000 evra posle šeste godine – naglašava Radisavljević.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd