fbpx
Skip to main content
Banka

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE: Danas stiže 10.000 na račune, proverite da li ste ovoga puta na spisku

Foto: Profimedia/ilustracija
Precizirano je da u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi.

Zaposlenima u zdravstvu danas će na ime jednokratne novčane podrške biti uplaćeno po 10.000 dinara, rečeno je iz Ministarstva finansija. 

Ministarstvo je saopštilo da je za tu svrhu iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra.

- Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države. Kad to kažem, mislim i na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta - rečeno je iz ministarstva.

PORESKA POČELA DA ČEŠLJA IMOVINU FRILENSERA: Ako ste zarađivali u nekoj od zemalja sa spiska, obratite posebnu pažnju

PORESKA POČELA DA ČEŠLJA IMOVINU FRILENSERA: Ako ste zarađivali u nekoj od zemalja sa spiska, obratite posebnu pažnju

PRVE 32 TONE SU NA LAGERU, IDEMO DALJE: Srbija najavila kupovinu novih količina zlata

PRVE 32 TONE SU NA LAGERU, IDEMO DALJE: Srbija najavila kupovinu novih količina zlata

LEPE VESTI ZA SVE NEZEPOSLENE U SRBIJI: Isplata redovne i privremene novčane naknade

LEPE VESTI ZA SVE NEZEPOSLENE U SRBIJI: Isplata redovne i privremene novčane naknade

Precizirano je da u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima uostalim službama oko 130.000 ljudi.

Novac će dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna - od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla.

Kažu da će će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu pošto su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

- Mi nikada nismo imali do sada ovakvu zdravstvenu krizu. Uložili ste ogromne napore da zdravstveni sistem funkcioniše u ovakvim uslovima, a kada je reč o kapacitetima i lečenju, pod ogromnim je pritiscima. Vi ste za nas heroji našeg doba - poručeno je iz resornog ministarstva. 

Dodali su da će država učiniti sve da uslovi u kojima rade budu što bolji i dostojni rada u 21. veku. Oni su podsetili da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 procenata.

Koronavirus
Tanjug/​Sava Radovanović

Napomenuli su da su ove godine ogromna sredstva izdvojena iz budžeta kako bi zdravstveni sistem funkcionisao, a da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen data mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa.

- Izdvojili smo devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice - u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici. Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i mi se nadamo da će taj novi kapacitet od 1000 ležajeva rasteretiti druge bolnice. U planu je i nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, nabavka medicinske opreme i lekova - rečeno je u Ministarstvu finansija. 

Objasnili su da država ulaže vanljudske napore da nabavi vakcinu što pre.

- Mnogo toga ne zavisi od nas već od toga kada će vakcina biti registrovana i proizvedena u dovoljnim količinama da bude distribuirana - rečeno je.

Oni su ocenili da država ne može da dobije ovu bitku sama i dodao da je važno da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavise i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije u celini.

Iz ministarstva kažu da je budžet Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu.

- Pažljivim planiranjem svakog dinara, mi smo uspeli da zadržimo nivo ulaganja u kapitalne projekte i infrastrukturu na zadovoljavajućem nivou kao i priliv stranih direktnih investicija koji je oko 1,8 milijardi evra od početka godine. Imamo najmanji privredni pad u Evropi i on će biti oko -1% - zaključuju iz ovog ministarstva. 

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd