fbpx
Skip to main content
Urgentni centar

VEĆINA GRAĐANA OVO NE ZNA: Kako da idete na privatne preglede besplatno?

Foto: Srbija Danas
Ako ne možete da zakažete specijalistički pregled u državnoj klinici u razumnom roku, možete besplatno da odete i da se pregledate u privatnoj ordinaciji!

Jedan od najvećih problema na koje se pacijenti žale je zakazivanje specijalističkih pregleda po nekoliko meseci unapred.

Ono što većina ne zna, je da postoji uredba da, ukoliko vam u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled, od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mesec dana mora da refundira novac.

NA OVO SMO ČEKALI CELOG ŽIVOTA: Lična dokumenta će biti BESPLATNA i njihovo vađenje NEĆE BITI VAŠ POSAO

Vesna Jovanović
Foto: Srbija Danas

"Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za 6 meseci.  Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata", kaže dr Vesna Jovanović.

OVO NE MORATE DA PLAĆATE: Uštedećete oko 8.500 dinara godišnje, a toga niste ni svesni!

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu. Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar. Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Jov's picture

Jov

Da li isto vazi za operacije ili samo za preglede? Uput iz maja meseca ove godine na hitnu intervenciju sad se pretvorio u hitnu operaciju zbog cekanja. A u Klinickom centru su i dalje u fazonu ne radi aparat i pitanje je kada ce biti u funkciji, operaciju zakazali za 17 septembar. Moja mama vise ne moze da ceka i mora to da uradi na privatnoj klinici. Postoji li refundacija u tom slucaju?

10 | 7

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd