fbpx
Skip to main content
Prijemni ispit

Čadež i Ružić: Mlade treba školovati prema potrebama privrede

Foto: Profimedia/ilustracija
Privreda je spremna i veoma zainteresovana da se uključi u razvoj visokoškolskog dualnog obrazovanja

- Za privredu  je posebno važno da se nastavi dosadašnja uspešna saradnja i stalna komunikacija Komore i njenih članica sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi se kroz dalji razvoj, širenje i promociju srednjoškolskog dualnog obrazovanja i uvođenje dualnih studija, obezbedili kadrovi prema aktuelnim i budućim potrebama kompanija i zahtevima savremenog poslovanja - izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon današnjeg sastanka sa Brankom Ružićem, prvim potredsednikom Vlade Srbije i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

NOVA ODLUKA U SLUČAJU KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DIREKTORA: Treće osnovno javno tužilaštvo pod nadzorom

NOVA ODLUKA U SLUČAJU KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DIREKTORA: Treće osnovno javno tužilaštvo pod nadzorom

OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Doneta konačna odluka šta će biti sa krivičnim prijavama protiv direktora

OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Doneta konačna odluka šta će biti sa krivičnim prijavama protiv direktora

Privreda je spremna i veoma zainteresovana da se uključi u razvoj visokoškolskog dualnog obrazovanja, za šta već postoji zakonski okvir, a dualne studije bi, po rečima Čadeža, trebalo početi upravo školovanjem onih profila koji su trenutno najpotrebniji kompanijama, kao što su građevinski, elektro i mašinski inženjeri i diplomirani tehnolozi raznih specijalnosti. 

Čadež je ukazao i na potrebu otvaranja trening centara, kroz zajedničke aktivnosti preduzeća i srednjih škola i aktivniju promociju  primera uspešne prakse kompanija uključenih u dualno obrazovanje da bi se što veći broj mladih ljudi upoznao sa prednostima i zainteresovao za školovanje po dualnom modelu.

- Saradnja sa privredom, kroz zajedničke aktivnosti sa Privrednom komorom Srbije, od velike je važnosti za nastavak reforme obrazovanja - naglasio je ministar Branko Ružić.

Ministar je  istakao da će nastojati da se u izmene zakonodavnog okvira za dualno obrazovanje uključi i privreda, kako bi kvalitet propisa bio još bolji.

Ružić je zahvalio Privrednoj komori Srbije na podršci u razvoju dualnog obrazovanja i najavio da će  od sledeće godine u fokusu  biti  unapredjenje programa za srednje škole i razvoj studijskih programa.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd