fbpx
Skip to main content
Testiranje

Četiri fakulteta u Srbiji sa NAJTEŽIM prijemnim ispitom, treći je potpuno iznenađenje

Foto: Profimedia/ilustracija
Prijemni ispiti za upis na fakultete u Srbiji često predstavljaju noćnu moru za sve buduće studente.

Težina prijemnih ispita varira od fakulteta do fakulteta. Međutim, poslednjih godina u Srbiji se izdvajaju četiri fakulteta koje „bije glas“ da ih je najteže upisati jer su prijemni ispiti na njima izuzetno teški. 

Na prvom mestu se izdvaja ETF. Na ovom fakultetu svake godine jako mali broj budućih  studenata osvoji maksimalan broj poena. Brz razvoj računarstva na ovom fakultetu  kreiro je nove discipline i doveo do toga da je budućim studentima najteže upisati baš ovaj fakultet. Najteži smer na ETF-u jeste smer softversko inženjerstvo. Ovaj fakultet je među popularnijima za upis pa se tako svake godine prijavi mnogo više kandidata nego što primaju. Tako je ove godine samo za studijski program softversko inženjerstvo rangirano 911 kandidata, a ukupno je primljeno 180 brucoša prošle godine. 

Beograd
Foto: Srbija Danas

Među fakultetima koje je teško upisati, a čiji prijemni spadaju u red najtežih izdavaja se FON. Fakultete organizacionih nauka, posebno smer informacioni sistemi i tehnologije, veoma je popularan poslednjih godina među budućim studentima i ovde se svake godine prijavi više nego što ima mesta. Tako je prošle godine na 820 mesta bilo 2.059 kandidata.

Poslednjih godina smer psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu postaje sve popularniji. Možemo slobodno reći da psihologija postaje popularnija od prava. Ono što je Pravni fakultet nekada bio, danas je to definitivno Filozofski fakultet, smer psihologija. Kako studenti ovog Fakulteta kažu, prijemeni ispit za upis na psihologiju daleko od toga da je jednostavan, naprotiv, on je sve teži iz godine u godinu. Zato se sa razlogom ispit na ovom fakultetu ubraja među najteže prijemne ispite.

Lekar
Foto: Profimedia

Sledeći u nizu fakulteta na kojima se prijemni ispit uzima za jedan od najtežih jeste Medicinski fakultet u Beogradu. Studenti koji su upisali Medicinu kažu da im je na prijemnom upisu za fakultet najteži bio test iz hemije, ali i da test iz biologije nije uopšte lak.  

Bez obzira da li sledeće godine planirate da upišete jedan od navedenih fakulteta, budite spremni da debelo „zagrejete stolicu“ jer prijemni ispiti za upis na te fakultete spadaju u red najtežih.  Krenite sa učenjem na vreme. 

 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd