fbpx
Skip to main content
mladi u Beogradu

OD OVOG POSLA u Srbiji može da se zaradi, plata 2.000 evra, a ovo je način da POSTANETE STRUČNJAK

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ko god čuje da neko pohađa privatnu srednju školu ili fakultet, odmah pomisli da je u pitanju osoba čiji roditelji sigurno imaju dosta novca.

Sledeće što vrlo verovatno mnogi misle jeste da privatne obrazovne institucije nisu baš kompetentne da sprovode programe kao što to čine državne škole ili fakulteti.

Međutim, sve to ne važi kada je u pitanju Srednjamedicinska i IT gimnazija.

Koji su poslovi najtraženiji?

Gotovo da je nemoguće precizno navesti koji su to poslovi, koji su na tržištu rada posebno traženi. 

Svakako su uvek aktuelni poslovi koji su vezani za IT sektor, odnosno za oblast farmacije, te medicine.

IT

Takođe postoji potreba i za kvalifikovanim majstorima različitih profila. Naravno da se ovi podaci vremenom menjaju, ali su ipak poslovi vezano za navedene oblasti gotovo uvek aktuelni i odlično plaćeni. 

Školovanje za perspektivne poslove

Pitanje koje mnoge muči kada dođu u situaciju da treba da odaberu čime će se baviti u budućnosti, jeste kako da izaberu adekvatnu obrazovnu instituciju, u kojoj će se školovati.

S obzirom na to da u našoj zemlji postoji zaista veliki broj i državnih i privatnih srednjih škola, to uopšte nije ni malo jednostavan posao.

Na svu sreću postoji i Srednja medicinska i IT gimnazija, u okviru koje je dostupno školovanje za najtraženije poslove. Ova zvanično ovlašćena obrazovna institucija se nalazi u srcu Šumadije. A izuzev u Kragujevcu, ima i izdvojeno odeljenje u Novom Pazaru. 

Beograd
Foto: Srbija Danas

Dostupni su mnogobrojni obrazovni profili, a među njima svakako treba izdvojiti mogućnost školovanja za zanimanje četvrtog stepena farmaceutski tehničar, zatim za obrazovni profil medicinska sestra - tehničar. 
Izuzev njih, zainteresovani mogu da se redovno školuju za zanimanje elektrotehničar informacionih tehnologija, kao i tehničar grafičkog dizajna, ali i za mnoga posebno interesantna zanimanja u okviru IT sektora.

Ne samo da Srednja medicinska i IT gimnazija u ponudi ima redovno školovanje za brojne obrazovne profile, već je od strane nadležnih institucija ovlašćena i za sprovođenje programa prekvalifikacije, kao i dokvalifikacije. Sem toga, svi koji zakonom propisane uslove ispunjavaju mogu da izvrše i stručno osposobljavanje za neki od obrazovnih profila koji je u ponudi ili da se odluče  za vanredno školovanje. Svi detalji u vezi sa upisom i uslovima, koji moraju biti ostvareni će biti dostupni zainteresovanima u okviru ove škole u Kragujevcu, odnosno u izdvojenom odeljenju koje se nalazi u Novom Pazaru.

Koliko iznosi školarina?

Posebna pogodnost koju imaju svi kandidati, a ako se odluče da pohađaju ovu školu jeste vezana za plaćanje.

Naime, Srednja medicinska i IT gimnazija Kragujevac omogućuje kandidatima da plaćanje školarine izvrše na 10 mesečnih rata.

A u cenu su uračunati i udžbenici, koji su usklađeni sa programom propisanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ukoliko neko odluči da se školuje na smeru farmaceutski tehničar ili medicinska sestra – tehničar, potrebno je da za godišnju školarinu izdvoji 1 000 evra. Podrazumeva se da će navedena cena biti obračunata u dinarskoj protivvrednosti.

Kompjuter
Foto: Profimedia/ilustracija

A kada su u pitanju obrazovni profili tehničar za grafički dizajn ili elektrotehničar informacionih tehnologija, važe iste pogodnosti za plaćanje, te se takođe podrazumeva da navedeni iznos mora biti obračunat u dinarima. Ako se neko odluči da stekne diplomu za jedno od tih zanimanja , potrebno je da izdvoji 1 200 evra na godišnjem nivou.

Važno je naglasiti i to da Srednja medicinska i IT gimnazija Kragujevac poseduje sve dozvole, koje su neophodne, što posredno znači da izdaje kandidatima i validne diplome. Upravo je zato bitno napomenuti da oni treba ta dokumenta da u svoj radni dosije zvanično upišu. U principu, nadležnost za upisivanje sertifikata i diploma imaju zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, te njima kandidati treba i da se tom prilikom obrate.

Samo ako odaberete adekvatnu obrazovnu instituciju, možete biti potpuno rasterećeni, jer će cena školarine biti usklađena sa aktuelnim tržištem. A Srednja medicinska i IT gimnazija u Kragujevcu i u isturenom odeljenju u Novom Pazaru nudi mogućnost svima da se školuju za izabrani obrazovni profil po naročito pristupačnim uslovima.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd