fbpx
Skip to main content
Đaci

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI ČASOVI U SREDNJIM ŠKOLAMA? Svi detalji o predmetu "Osnove sistema odbrane Republike Srbije"

Foto: Profimedia
Simić je rekla da će časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde"

Novitet u srpskim srednjim školama biće časovi koji počinju intoniranjem himne Republike Srbije, a đaci uče sve o funkcionisanju vojske kroz predmet koji se zove "Osnove sistema odbrane Republike Srbije".

Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje nastavu za fakultativni predmet "Osnove sistema odbrane Republike Srbije", koji je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola. 

VELIKI USPEH SRBIJE NA JOŠ JEDNOM POLJU: Stranica na Vikipediji na našem jeziku na prvom mestu po pouzdanosti

VELIKI USPEH SRBIJE NA JOŠ JEDNOM POLJU: Stranica na Vikipediji na našem jeziku na prvom mestu po pouzdanosti

STUDENTI I KORONA VIRUS: Rektorka Univerziteta u Beogradu objavila broj zaraženih akademaca

STUDENTI I KORONA VIRUS: Rektorka Univerziteta u Beogradu objavila broj zaraženih akademaca

UNIVERZITET U BEOGRADU SPREMNO DOČEKUJE BRUCOŠE: Poznato koliko budžetskih mesta je predviđeno za sledeću godinu

UNIVERZITET U BEOGRADU SPREMNO DOČEKUJE BRUCOŠE: Poznato koliko budžetskih mesta je predviđeno za sledeću godinu

Noviteti u nastavi

Kada je reč o novitetima u nastavi, Dunja Simić je istakla snimanje nastavnih filmova, kao vid podrške u sprovođenju nastave na daljinu.

- Ono što je izazov ove godine i što je bio prošle školske godine, je epidemiološka situacija koja je trenutno nepovoljna, u smislu da ne možemo uvek ući u učionicu i biti prisutni na času. I ove godine smo ponudili tu vrstu pomoći, da sačinimo nastavne filmove u trajanju od oko 25 minuta, koji će uz veliku podršku Ministarstva prosvete biti distribuirani svim školama u Srbiji. Na taj način, imaćemo još jedno nastavno sredstvo, pored prezentacije i naših vojnih starešina u uniformi koji su išli kao pomoć, kao dodatnu ispomoć u izvođenju ove važne nastave - rekla je Simić.

O značaju programskih tema koje taj nastavni predmet obuhvata, ciljevima uvođenja u nastavni program i novitetima nastave na daljinu su govorili savetnica potpredsednika Vlade i ministra odbrane Dunja Simić i potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Cilj je učenike završnih razreda srednje škole naučiti o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske. Ministar Stefanović je naglasio prilikom posete Vojnoj akademiji, kada je prisustvovao snimanju časova na daljinu, da je ovo nešto što će vratiti jedinstvo vojske i naroda, u tom smislu da će naši mladi ponovo steći neka najosnovnija znanja po pitanju vojske - podsetila je Simić.

Simić je rekla da će časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom

Nastava je fakultativnog tipa. Održava se na četiri časa odeljenskih starešina i sastoji se od 11 tema, gde je 10 tema obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična. 

Ministarstvo odbrane pripremilo je celokupne materijale za izvođenje ove nastave i ponudilo stručnu pomoć za izvođenje nastave. 

Krsmanović naglašava da je ovaj predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola, jer oni kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd