fbpx
Skip to main content
Fakultet

Obavezne MASKE, VIZIRI ili SKAFANDERI: Stigle preporuke za fakultete u Srbiji

Foto: Srbija Danas
Zaposleni i studenti moraju biti bez simptoma kovida

Teorijska nastava na fakultetima održavaće se onlajn ili kombinovano, tako što će se deo nastave držati preko platforme, a deo u zgradi visokoškolske ustanove, ali u manjim grupama i uz primenu svih mera i sredstava zaštite. Visokoškolske ustanove koje obezbede dovoljno prostora mogu da održavaju redovnu nastavu u svojim prostorijama.

Praktična nastava podrazumeva obaveznu upotrebu maski, a vežbe se mogu držati i uz korišćenje vizira i/ili skafandera, u skladu s potrebama i mogućnostima visokoškolske ustanove, stoji u preporukama za prevenciju koronavirusa na visokoškolskim ustanovama koje je juče donelo Ministarstvo prosvete u konsultaciji s medicinskim delom kriznog štaba i predstavnicima visokoškolskih ustanova KONUS i KASSS i predstavnicima studenata. 

Praktičnu nastavu koja podrazumeva samostalni rad studenata, rešavanje zadataka ili problema, kao i rad u interakciji s kolegama, ukoliko je moguće, treba organizovati preko platforme. Između predavanja treba da bude dovoljno duga pauza kako se dve grupe studenata ne bi susretale i kako bi se ostavilo vremena za dezinfekciju i provetravanje prostora.

Pre početka rada potrebno je čistiti i dezinfikovati prostor, pribor i opremu, provetravati prostorije najmanje pola sata nakon čišćenja. Zaposleni i studenti moraju biti bez simptoma kovida, obavezno nositi maske, a na ulazu u objekat mora da se postavi dezobarijera i svima da se meri temperatura. 

- Održavanje nastave, vežbi, ispita, sastanaka i sednica organa visokoškolskih ustanova ne smatra se okupljanjem na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Studente je potrebno organizovati u manje grupe tokom držanja nastave, odnosno provere znanja, a veličinu grupe odrediti na osnovu broja mesta u amfiteatrima, učionicama, vežbaonicama i drugim prostorijama tako da udaljenost između studenata bude najmanje 1,5 metara, odnosno potrebno je obezbediti četiri kvadrata po studentu -navodi se u preporukama i dodaje da održavanje ispita treba organizovati tako da se termini ispita ne preklapaju i da čekanje studenata ispred prostorije gde se ispit održava bude što kraće.

OVE GODINE VIŠE MESTA ZA BUDUĆE BRUCOŠE: Na Univerzitetu u Beogradu organizovan i treći upisni rok

OVE GODINE VIŠE MESTA ZA BUDUĆE BRUCOŠE: Na Univerzitetu u Beogradu organizovan i treći upisni rok

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd