fbpx
Skip to main content
Kreativno pero

Pandemija i obrazovanje: Učenje na daljinu u Vaspitno-obrazovnom sistemu Kreativno pero

Foto: VOS Kreativno pero
Ovaj plan omogućava da se veoma uspešno sprovode svi modeli realizacije nastave - učenje na daljinu, učenje po kombinovanom modelu, kao i nastava u učionici za učenike mlađih razreda

Nakon izbijanja pandemije i prelaska obrazovnog sistema Republike Srbije na učenje na daljinu, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero (Predškolska ustanova, Osnovna škola i Gimnazija) iskoristio je svoje višegodišnje iskustvo u realizaciji savremene nastave uz korišćenje različitih platformi i digitalnih alata.

Pošlo se od onoga što je u ovom sistemu godinama građeno, od međusobnog poverenja i partnerskog odnosa sa roditeljima učenika i učenica. Odgovaralo se na pitanja, predloge i dileme roditelja, učenika i učenica a rad sistema je prilagođavan kad god je to bilo potrebno.

Tokom leta 2020. pripremalo se za školsku 2020/21. godinu. U okviru intenzivnih onlajn obuka nastavnog kadra, uz pomoć Google Meet aplikacije, realizovano je stručno usavršavanje nastavnika/ca sa ciljem unapređivanja nastave u učionicama u okviru škole kao i nastave na daljinu (onlajn nastave). Obuke su vodili nastavnici i nastavnice VOS Kreativno pero sa dugogodišnjim iskustvom u radu u virtuelnom prostoru.

Nakon godinu dana od izbijanja pandemije i primene različitih modela realizacije nastave, može se reći da je u VOS Kreativno pero razvijen plan učenja na daljinu koji omogućava učenicima i nastavnicima da, iako nisu fizički prisutni u školi, organizuju nastavu i učenje tako da bude u skladu sa nastavnim planom i programom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kembridž programom.  Učenje je interaktivno, koristi se istraživački pristup, razvija se kritičko mišljenje i podstiče kreativnost. I u ovim okolnostima podstiče se projektno učenje i primenjuje timska nastava i tematski i interdisciplinarni pristup.

Ovaj plan omogućava da se veoma uspešno sprovode svi modeli realizacije nastave - učenje na daljinu, učenje po kombinovanom modelu, kao i nastava u učionici za učenike mlađih razreda. 

Koristeći svoje višegodišnje iskustvo u realizaciji nastave uz pomoć različitih digitalnih alata, Kreativno pero u svim uslovima osigurava nastavu visokog kvaliteta i podršku svojim učenicima i učenicama. 

VOS Kreativno pero realizuje onlajn nastavu putem Edmodo platforme za učenje, koja pruža brojne mogućnosti, uz dodatno korišćenje određenih digitalnih alata.

Kreativno pero
Foto: VOS Kreativno pero

Roditelji učenika se, takođe, mogu uključiti na platformu, pratiti rad svog deteta i komunicirati sa nastavnikom, odnosno sa školom. 

Časovi se realizuju uživo (live časovi) preko Google Meet-a, softvera za video-konferencije, koji omogućava uključivanje velikog broja učesnika, mogućnost prikazivanja radne površine nastavnika i odgovaranje na učenička pitanja.

Nastavnici koriste Edmodo platformu tako da učenici i učenice mogu da: 

  •     pristupe informacijama, zadacima i resursima,
  •     postave prioritete tokom dana,
  •     komentarišu sadržaj učenja i postavljaju pitanja nastavnicima,
  •     pošalju rad i prime povratne informacije,
  •     putem direktne poruke zakažu termin za individualno-konsultativni čas ukoliko naiđu na poteškoće prilikom savladavanja nekog dela gradiva.

Stručni tim u Kreativnom peru pažljivo organizuje rad sistema, prati realizaciju aktivnosti na Edmodo platformi i upotrebu drugih digitalnih alata i daje dodatnu podršku, uputstva i sugestije svim zaposlenima.

Digitalni alati koji se koriste omogućavaju kreiranje podsticajne i kreativne nastave i pomažu u formativnom praćenju rada i napredovanja učenika i učenica. 

Učenici i učenice kao i njihovi roditelji zadovoljni su ovim pristupom, što potvrđuju i reči Jelene Tomašević, predstavnice Učeničkog parlamenta: Zahvalni/e smo profesorkama i profesorima, kao i upravi naše škole što toliko ulažu u naše obrazovanje i ne dopuštaju da ispustimo ni delić gradiva čak i u ovakvim okolnostima.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd