fbpx
Skip to main content
fd

Počeo "Karavan dualnog obrazovanja" u organizaciji Privredne komore Srbije

Sistem se pokazao kao pouzdan okvir za sticanja znanja i sposobnosti koje su validne bilo gde u svetu.

Privredna komora Srbije u okviru Nedelje dualnog obrazovanja u Beogradu organizuje "Karavan dualnog obrazovanja" radi razmene iskustava i promocije primera dobre prakse nakon početka pune primene Zakona o dualnom obrazovanju.

NOVI SRPSKI NIKOLA TESLA: Đorđe ima 107 nagrada i priznanja, a među njima i zlatnu medalju sa naučne Olimpijade

NOVI SRPSKI NIKOLA TESLA: Đorđe ima 107 nagrada i priznanja, a među njima i zlatnu medalju sa naučne Olimpijade

KAKO ZAVRŠITI PRAVNI FAKULTET ZA DVE GODINE: Šešelj otkrio detalje iz studentskih klupa! (VIDEO)

KAKO ZAVRŠITI PRAVNI FAKULTET ZA DVE GODINE: Šešelj otkrio detalje iz studentskih klupa! (VIDEO)

PROFESORKA EKONOMSKOG IZVREĐALA NOVINARE! PROSTAKLUK DANICE POPOVIĆ: "P**ka vam, bre, materina!"

PROFESORKA EKONOMSKOG IZVREĐALA NOVINARE! PROSTAKLUK DANICE POPOVIĆ: "P**ka vam, bre, materina!"

Dualni model čini 10 odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, a od septembra 2019. godine po tom modelu školuje se ukupno oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na skupu organizovanom u okviru Nedelje dualnog obrazovanja.

- U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja od čega je 80 odsto domaćih kompanija, među kojima su mala i srednja preduzeća, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. 

Danas je održana prva panel diskusija, čiji je domaćin bila kompanija DM, a ujedno je organizovan obilazak kompanija koje su podržale uvođenje dualnog obrazovanja u formalni sistem. To su uz DM kompanije Gebruder Vajs i Konelek.

Panel diskusiji su prisustvovali predstavnici kompanije DM, predstavnici Ministarstva obrazovanja i Privredne komore Srbije, zatim strani stručnjaci iz Austrije i Nemačke, koji imaju primat u sistemu dualnog obrazovanja, ali i učenici koji su prošli program obuke.

Direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež se najpre zahvalio gostima iz inostranstva za koje je rekao da su pioniri u uvođenju dualnog obrazovanja.

df
Foto: Srbija Danas

- Kod nas u Srbiji je dualno obrazovanje uvedeno 2016. godine kad smo započeli proces dualnog obrazovanja u korespondenciji sa trgovačkom školom iz Beograda. Pokazalo se kao izvrstan način da učenici nauče kako funkcionišu maloprodaja i veleprodaja, kako da usvoje nova znanja i veštine i da eventualno sami kasnije otvore svoje kompanije. Dakle, sistem dualnog obrazovanja se pokazao kao pouzdan okvir za sticanja znanja i sposobnosti koje su validne bilo gde u svetu - rekao je Čadež.

Direktor PKS je napomenuo da je uvođenje sistema dualnog obrazovanja vrlo težak posao koji su podržali Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić. Čadež je naglasio da je predsednik Vučić o dualnom obrazovanju govorio skoro svaki dan i da su mnogi kritikovali ovaj sistem zbog predrasude da se temelji na nekim političko-ideološkim pretpostavkama. 

- Ovo nije političko ideološka priča! Ne! Ovo je priča o budućnosti Srbije - istakao je predsednik Privredne komore Srbije.

Okupljenima su zatim obratila Jelisaveta Obradović u ime kompanije DM. Ona je naglasila da je Srbija već tri godine u sistemu dualnog obrazovanja.

hj
Foto: Promo

- Prvi učenici postali su naši zaposleni. Na početku ih je bilo samo troje, a danas ih imamo više od 20 na čitavoj teritoriji Srbije. Ono što je bitno naglasiti jeste činjenica da smo pored kooperacije sa Trgovačkom školom uspeli da proširimo spektar i na poziciju tehničara logistike i špedicije - rekla je Obradović.

Dragana Dimić, instruktorka sa licencom u sistemu dualnog obrazovanja pri kompaniji DM, predstavila je okupljenima proces dualnog obrazovanja u praksi.

- Za nas je ovo iskustvo neprocenljivo, ujedno je i inspiracija i izazov. Ono što bih posebno istakla jeste da svakog novog učenika prihvatamo kao sebi ravnog, dakle nema podređenih i nadređenih - rekla je Dimić.

Anđela Stanimirović (17) pripada prvoj generaciji učenika koji su imali priliku da se upoznaju sa sistemom dualnog obrazovanja.

hj
Dragana Dimić
Foto: Srbija Danas

Napomenula je da je nakon tri godine prakse imala želju da ostane u kompaniji i da joj se ta želja ispunila. 

- Najviše mi se sviđa to što na poslu radim sa kozmetikom i što pomažem ljudima da odaberu pravi proizvod koji im odgovara. Svakom ko ne zna šta da upiše savetujem model dualnog obrazovanja jer će steći potrebne veštine i znanja koji će mu pomoći za dalji rad.

- Dualno obrazovanje je osnova razvoja dobrih kadrova za sektor usluga. Mladi ljudi u ovoj kompaniji mogu da steknu praktična znanja i iskustva sa kojima imaju mogućnosti da odmah da budu radno angažovani - istakao je izvršni direktor kompanije Volfram Zenger-Vajs, naglasivši da je kompanija jedan od pionira na tržištu Srbije sa svojim dualnim obrazovanjem u logistici.

gh
Foto: Promo

Domaća kompanija "Konelek" već drugu godinu podržava dualno obrazovanje u oblasti mašinstva. Ovo uspešno srpsko preduzeće se bavi izradom alata za održavanje i popravku putničkih aviona i mlaznih motora u lancu dobavljača firmi "Erbas", "Rols Rojs", "Dženeral elektrik", "Boing" i drugih, i do sada je isporučila oko 29.000 alata samo za održavanje aviona fabrike "Erbas".

- Bravar-zavarivač i industrijski mehaničar su obrazovni profili deficitarni u ovoj firmi koja je  obezbedila tri mesta za sticanje praktičnih znanja i veština za učenike koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja u okviru navedenih obrazovnih profila - istakao je Andrija Ekmedžić, osnivač i direktor "Koneleka". 

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević istakla je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore.  

 - rekla je Anđela..OD IDEJE DO TRŽIŠTA: Najmodernije softversko rešenje predstavljeno na Mašinskom fakultetu

OD IDEJE DO TRŽIŠTA: Najmodernije softversko rešenje predstavljeno na Mašinskom fakultetu

Nagrade na Frankfurtskom sajmu knjiga: Srpski udžbenici najbolji u Evropi

Nagrade na Frankfurtskom sajmu knjiga: Srpski udžbenici najbolji u Evropi

AFERA PLAGIJAT! PROFESORKA EKONOMSKOG U FRCI: Danica Popović htela da zataška plagiranje, gurala prijatelja u komisiju!

AFERA PLAGIJAT! PROFESORKA EKONOMSKOG U FRCI: Danica Popović htela da zataška plagiranje, gurala prijatelja u komisiju!

LEPE VESTI: Povećane stipendije za doktorande i mlade istraživače!

LEPE VESTI: Povećane stipendije za doktorande i mlade istraživače!

ZBOGOM PAMETI: Šveđani planiraju da izbace iz škola istoriju pre 18. veka!

ZBOGOM PAMETI: Šveđani planiraju da izbace iz škola istoriju pre 18. veka!

BONUS VIDEO:

DOBRO JUTRO, GUŽVO! Kako 8 ujutru izgleda u Beogradu, a kako u ostatku sveta (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd