fbpx
Skip to main content
Učionica u doba korone

RODITELJI I ĐACI ZBUNJENI: Ministarstvo prosvete ostalo pri ranije usvojenom modelu nastave, deo učenika vraća se u školu

Foto: Profimedia
Iz Ministarstva prosvete poručuju da, ukoliko se svi koji su posredno ili neposredno u vezi sa obrazovnim sistemom, ne budu strogo pridržavali mera, postoji realna mogućnost za promenu nastavnog modela.

Školska godina počeće u četvrtak i to po modelu koji je ranije najavljen, a koji podrazumeva da će jedan deo učenika pohađati nastavu u školi, a drugi onlajn.

"NISMO IZGUBILI NIJEDAN DAN NASTAVE" Brnabić nakon samita u Parizu: "Srbija je jedan od evropskih lidera u IT sektoru"

"NISMO IZGUBILI NIJEDAN DAN NASTAVE" Brnabić nakon samita u Parizu: "Srbija je jedan od evropskih lidera u IT sektoru"

STIŽU PONUDE ZA EKSKURZIJE: Škole traže od roditelja da se izjasne o letnjim kampovima, kapara se ne vraća u slučaju otkazivanja

STIŽU PONUDE ZA EKSKURZIJE: Škole traže od roditelja da se izjasne o letnjim kampovima, kapara se ne vraća u slučaju otkazivanja

VODIČ ZA STUDENTE: Koja pravila važe prilikom useljavanja u domove, a koja će važiti na predavanjima?

VODIČ ZA STUDENTE: Koja pravila važe prilikom useljavanja u domove, a koja će važiti na predavanjima?

Međutim, zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije, roditelji su ogorčeni što je Ministarstvo prosvete ostalo pri toj odluci, strahuju za zdravlje dece koja će smatraju biti izložena prevelikom riziku.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da, ukoliko se svi koji su posredno ili neposredno u vezi sa obrazovnim sistemom, ne budu strogo pridržavali mera, postoji realna mogućnost za promenu nastavnog modela: delimični ili potpuni prekid nastave i prelazak na onlajn sistem rada.

- Sve ustanove počeće sa radom opremljene dezinfekcionim i drugim sredstvima, koja se isporučuju, kao i uz strogo poštovanje drugih mera Instituta za javno zdravlje. Trajanje časa za učenike osnovnih škola je 30 minuta, najviše četiri časa, a za učenike srednje škole 30 minuta najviše, šest časova - navode iz Ministarstva prosvete.

Iz Udruženja "Roditelji" kazali su da veliki broj roditelja strahuje za zdravlje dece i misle da je rizično slati ih u školu u ovakvoj situaciji.

Da će usvojeni model nastave znatno uticati na socio-psihološki razvoj dece, smatraju u Udruženju pedagoga Crne Gore i dodaju da će posledice, sa kojima će se suočiti najmlađi, moći da se sagledaju tek kasnije, ali će ih bez sumnje biti.

- Deca će u školi boraviti veoma kratko, neće imati veliki odmor, neće imati priliku da podele užinu, kontakti će biti svedeni na minimum. Malo je dece koja će poštovati sva ta pravila kada se časovi završe i krenu kući. Upravo to kod dece, pogotovo mlađeg uzrasta, stvara konfuziju kako jedna pravila važe u školi, a druga van škole. Takođe, neke nastavne metode koje su veoma efikasne u nastavnom procesu, kao što su rad u parovima, rad u grupama, neće se moći primenjivati, što će takođe ići na štetu učenicima - smatraju pedagozi.

Zdravstveno sanitarna inspekcija kontrolisaće u školama poštovanje mera NKT, kazala je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Višnja Orban.

ŠKOLE SU POD KONTROLOM

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoš, kazao je da su imali niz razgovora sa Ministarstvom prosvete i da su svesni rizika, ali da deca od sredine marta ne idu u školu i to može imati značajne posledice.

- Deca idu u školu kao kontrolisano mesto. Nas brine deo od kuće do škole, kao i slobodno vreme. Zato je ovo prilika da roditelji iskažu odgovornost da deca poštuju koliko god mogu ove mere dok nisu u školi - poručio je Mugoša.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd