fbpx
Skip to main content
knjige

USKORO JEDAN IZDAVAČ ZA SVE UDŽBENIKE? Zavod uputio ministarstvu predloge za dopunu Zakona o školskim knjigama

Foto: Profimedia/ilustracija
Rok da se dostave predlozi izmena i obrazloženje istekao je u sredu

Javni izdavač treba da ima isključivo pravo i obaveze da štampa nacionalni komplet udžbenika. To su: udžbenici za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, odnosno srpski jezik i književnost od petog osnovne do četvrtog razreda srednje škole, "Svet oko nas" za prvi i drugi razred i "Priroda i društvo" za treći i četvrti razred osnovne škole i komplet udžbenika za sve razrede za istoriju i geografiju.

Ovo je predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, koji je formulisao Zavod za udžbenike i uputio Ministarstvu prosvete nakon poziva države da se izdavači izjasne koje bi članove ovog propisa trebalo menjati i zašto.

VRTIĆI NA JUGU SKUPLJI NEGO U BEOGRADU? Cene boravka za decu naglo skočile, koji grad je najjeftiniji?

VRTIĆI NA JUGU SKUPLJI NEGO U BEOGRADU? Cene boravka za decu naglo skočile, koji grad je najjeftiniji?

VELIKE VESTI ZA OSNOVCE: Đaci dobijaju digitalne udžbenike i tablete, za najsiromašnije Beograđane i BESPLATAN internet

VELIKE VESTI ZA OSNOVCE: Đaci dobijaju digitalne udžbenike i tablete, za najsiromašnije Beograđane i BESPLATAN internet

ZAŠTO UDŽBENICI NISU BESPLATNI ZA SVE ĐAKE U SRBIJI? Velika investicija koštala bi više od 60 miliona evra

ZAŠTO UDŽBENICI NISU BESPLATNI ZA SVE ĐAKE U SRBIJI? Velika investicija koštala bi više od 60 miliona evra

Rok da se dostave predlozi izmena i obrazloženje istekao je u sredu.

Vesna Pajević, izvršni direktor Izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike, kaže da je suština njihovog predloga isključivo pravo i obaveza javnog izdavača da priprema i izdaje udžbenike od nacionalnog značaja za osnovnu i srednju školu s ciljem očuvanja jezika i pisma, nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Ministarstvo: Nismo inicirali

Ministarstvo prosvete navodi da nije iniciralo izmene Zakona o udžbenicima, već kako i stoji u dopisu izdavačima, generalno sagledava zakonsku regulativu u cilju njenog unapređivanja.

- Iskazivanje interesovanja aktera van Ministarstva ne znači nužno ni da će se odluka o izmeni Zakona doneti, već da smo zainteresovani da sagledamo sve probleme koji se iznesu pred nas i da nastojimo da iste rešimo - navode u Ministarstvu.

- Tako bi se podigao stepen verodostojnosti i tačnosti u udžbeničkim sadržajima ovih predmeta, što može biti, kao što se pokazalo prethodnih godina, upitno i delikatno - ističe Vesna Pajević.

Da neke odredbe Zakona treba menjati, slažu se i privatni izdavači.

Tako Boško Vlahović, vlasnik Izdavačke kuće "Eduka", ističe da je ovaj propis potrebno pažljivo preispitati kako bi se u nekim segmentima našla bolja rešenja.

- Ako već imamo slobodno tržište, treba ga pratiti i kontrolisati, kako bi bilo zdravo, a država za to ima mehanizme - kaže Vlahović.

- O ovome bi trebalo da razgovaraju sve važne institucije, a nadam se da ćemo u narednom periodu ozbiljnu pažnju posvetiti ovoj temi, jer je reč o obrazovanju koje je jedna od ključnih društvenih oblasti - navodi on.

Ministar prosvete Branko Ružić nedavno je rekao da tržišna utakmica među izdavačima udžebenika nije loša i da doprinosi kvalitetu.

On se izjasnio i da podržava stav da je potrebno posebno voditi računa o sadržajima udžbenika, pogotovu o sadržajima koji se odnose na pitanja istorije, kulture i identiteta našeg naroda.

- Verujem da do najboljih rešenja možemo doći dijalogom relevantnih učesnika - prosvetni radnici, izdavači, SANU. Nisam na strani nijednog izdavača. Na strani sam kvalitetnih i povoljnih udžbenika u koji su u službi nastavnog procesa i tržišne utakmice koja doprinosi tom kvalitetu - naveo je Ružić.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd