fbpx
Skip to main content
muža mleka

APELUJU, MOLE DRŽAVU ZA POMOĆ "OVO JE NEIZDRŽIVO": Mlekari traže poskupljenje mleka sa 30 na 56 dinara

Foto: Profimedia
Proizvođači mleka rade 365 dana u godini, bez prava na godišnji odmor

Odgajivači goveda kažu da nisu uspeli da od prerađivača dobiju cenu koja bi omogućila da farmeri ne propadnu. Zato mole državu za pomoć.

VEĆINA NEZAPOSLENIH SU ŽENE! Nacionalna služba za zapošljavanje objavila koliko se čeka na posao

VEĆINA NEZAPOSLENIH SU ŽENE! Nacionalna služba za zapošljavanje objavila koliko se čeka na posao

NE BAŠ OBIČAN POSAO, A DNEVNICA I DO 3.000 DINARA! U Srbiji sve više zainteresovanih za ovaj vid "brze zarade"

NE BAŠ OBIČAN POSAO, A DNEVNICA I DO 3.000 DINARA! U Srbiji sve više zainteresovanih za ovaj vid "brze zarade"

GRANE SE SAVILE DO ZEMLJE OD CRVENIH PLODOVA: Trešnja prerodila kod Đorđevića iz Topole (FOTO)

GRANE SE SAVILE DO ZEMLJE OD CRVENIH PLODOVA: Trešnja prerodila kod Đorđevića iz Topole (FOTO)

Udruženi proizvođači mleka održaće danas sastanak na Novosadskom sajmu zbog, kako kažu, nenormalno niske otkupne cene sirovog mleka, koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi nepunih 30 dinara po litru. Oni pozivaju premijerku, ministre finansija, pravde, trgovine i poljoprivrede, kao i predsednika PKS, na sastanak s farmerima i mlekarama, kako bi pokušali da pronađu održivo rešenje za mlečno govedarstvo Srbije.

Bez godišnjeg odmora

- Suština cele problematike je da mi stvarno problem ne možemo rešiti ukoliko država ne uvede vanredno stanje u ovoj oblasti. Mi nemamo na raspolaganju nijedan zakonski mehanizam da bismo mogli nekako da prebrodimo ovaj debakl - kaže Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji.

Ona ističe da proizvođači mleka rade 365 dana u godini, bez prava na godišnji odmor. Dodaje da nakon uplata doprinosa i odlaskom u penziju koja je niža od socijalnih davanja ljudima koji su socijalni slučajevi - to i sami postanu, a svojim radom doprinose razvoju društva i privrede na više načina.

mleko
mleko
Foto: Profimedia

- Mi smo šest godina bili strpljivi, čekali. Mislili smo da će porasti cena sirovog mleka, ali na našu veliku žalost, desila se korona, pa se smanjila prodaja. Ministarstvo poljoprivrede jeste naše matično ministarstvo, ali ovde je sada reč o ekonomiji.

Bugarski naglašava da su najveća ulaganja u poljoprivredi upravo u ovoj oblasti - po jednom grlu ili visokomlečnoj kravi neophodno je investirati oko 10.000 evra da bi se ispunili svi uslovi za dostojan uzgoj životinja.

- Država Srbija sve ove godine izdvaja sredstva da nas podstakne i olakša proizvodnju, međutim, zbog nepovezanog sistema u lancu ove proizvodnje, zloupotrebe prerađivača i drugih činilaca, zarada ne završava kod nas, nego se prelije u tuđe džepove. Pokušavali smo da izvršimo pritiske na prerađivače da se udostoje i cenu sirovog mleka podignu na nivo na kom mi kao farmeri nećemo propasti. Na našu veliku žalost, nalazimo se na dnu i nestaćemo ako se ovako nastavi. Ukoliko ne pronađemo održivo strateško rešenje, u Srbiji neće postojati proizvodnja mleka, a samim tim i mesa. Mi smo bili izuzetno strpljivi, međutim, svi se nalazimo u bankrotu, bez trunke preuveličavanja situacije - kaže Bugarski.

Kalkulacije

Ona dalje ističe da oni traže da se uvede zaštitna minimalna proizvođačka cena mleka:

- Mi smo socijalni slučajevi, roboti koji rade svaki dan i ako mi ne zaslužujemo da živimo pristojno, ja ne znam ko zaslužuje. Prema našim kalkulacijama, otkupna cena litra mleka trebalo bi da bude 56,6 dinara.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd