fbpx
Skip to main content
frizer

"IDE SE U RAD NA CRNO" Frizeri su jedni od ugroženijih zanatlija tokom korone, da li postoje pomaci?

Foto: Profimedia/ilustracija
Situacija se nešto menja nakon što im produženo radno vreme i omogućen rad vikendom, ali i sa početkom vakcinacije.

Pandemija korona virusa u mnogim delatnostima napravila je velike probleme u poslovanju, a neke od njih, poput frizera, dovela na rub opstanka jer su im u prošloj godini zbog epidemioloških mera, kojima im je bio ograničavan rad, prihodi smanjeni od 50 pa čak i do 70 odsto.

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

VELIKI USPEH SRBIJE U 2020. GODINI: Broj zaposlenih porastao i pored pandemije korona virusa  

VELIKI USPEH SRBIJE U 2020. GODINI: Broj zaposlenih porastao i pored pandemije korona virusa  

TRŽIŠTE RADA U SRBIJI: Ovo su trenutno najtraženija zanimanja

TRŽIŠTE RADA U SRBIJI: Ovo su trenutno najtraženija zanimanja

Tako barem pokazuju procene Udruženja frizera Srbije, iz kojih se vidi da su oni u grupi najvećih žrtava ove krize. Mnogi od njih, posebno u manjim gradovima, već su stavili katance na svoje lokale ili su pak, da bi opstali, pribegli otpuštanju radnika, pa ovo zanimanje nije više deficitarno na birou za zapošljavanje, kao što je bilo pre korone.

Ovakvu nepovoljnu situaciju uslovila su pravila Krizbog štaba po kojima su, na početku pandemije, ovi saloni bili zatvoreni, a dodatni udarac napravila je situacija pre Nove godine, kada im je radno vreme, bilo ograničeno do 18 sati. Zbog toga nisu uspeli da barem delimično saniraju posledice iz prve polivine 2020. godine, prometom i prihodima koje su planirali da ostvare za vreme Novogodišnjih praznika, koji su za ove zanatlije udarni.

Pazari nisu uspevali da im pokriju troškove, koji su bili veći, jer su morali da nabave i dodatne materijale kako bi ispoštovali epidemiološke mere. Pri tom, većina njih nije povećavala cene usluga, što ih je sateralo u ćorsokak. Situacija se nešto menja nakon što im produženo radno vreme i omogućen rad vikendom, ali i sa početkom vakcinacije.

Vlasnica jednog od uglednih salona u Beogradu, Ana M. kaže da je to još daleko od poslovanja pre korona virusom, ali ipak bolje.

kosa
kosa
Foto: Profimedia

- Frizerskim salonima sada je dozvoljen rad do 20 časova, i vikendom, što je velika povoljnost u odnosu na period pre Nove godine. Ograničenje rada do 18 sati i nedeljom, tada nam je nanelo dodatne probleme koji su nastali u periodu vanrednog stanja, kada smo bili i zatvarani. Ta pravila su nam značajno smanjila promet, moj salon je zabeležio pad od blizu 50 odsto. U drugim salonima je to i veće, pa su neki od njih zatvoreni jer veliki broj mušterija radi od kuće, klubovi ne rade, restorani rade do osam, smanjeni su izlasci, pa frizeri i nemaju koga da friziraju - navodi Ana M.

Ona dodaje da su frizeri u novonastalim uslovima imali i dodatne troškove jer su za rad morali da ispoštuju i propisane epidemioločke mere.

- Pored obaveznog nošenja maski, ugradila sam i dezo barijere. Zbog straha mušterija od zaraze koristim i jednokratne peškire i ogrtače za šišanje, što sve povećava troškove. Kada se napravi računica vidite da oko 90 dinara košta taj jednokratni peškir, a za jednu mušteriju nekada vam je potrebno da promenite i tri, onda vidite da su vam troškovi dodatno uvećani oko 30 odsto, a pri tom cene usluga nisu menjane. Sve više kolega zatvara salone i radi na crno, a da je stanje alarmantno pokazuje i to što me dnevno bar dva frizera pozove koji traže posao, a pre korone mesecima nisam mogla da nađem radnika. Ipak, nadam se da će se situacija vakcinacijom malo promeniti. Mislim da je država trebalo malo više da vodi računa i o nama jer mi možda jesmo mali ali veliki broj ljudi radi u našoj delatnosti. Ja čak nisam dobila ni kredit od Fonda za razvoj iako sam konkurisala - objašnjava Ana M.

U Udruženju frizera Srbije potvrđuju da je situacija loša.

- Jako mali broj klijenata dolazi u frizerske salone u ovim vremenima, što je doprinelo padu prihoda od 50 do 70 odsto. Postoji veliki strah da se većina salona iz ove situacije neće izvući. U unutrašnjosti je problem još veći jer u nekim mestima pad prometa ide od 80 pa do čak 90 odsto. Zbog ovakve situacije ide se u rad na crno. Ipak, posle Nove godine, pomaci su primetni pa očekujemo da će situacija narednih meseci popravi posebno što je počela i vakcinacija - kažu u Udruženju frizera Srbije.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd