fbpx
Skip to main content
Ekonomija

OPSTANAK MNOGIH PREDUZEĆA VISI O KONCU! Privrednici traže novu pomoć od države: Hoće li biti novih paketa podrške?

Foto: Srbija Danas
Krajem jula donet je i drugi paket pomoći za privredu - isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade

Srpski privrednici su sve zabrinutiji za svoje poslovanje, kako se novi talas korona virusa širi po našoj zemlji. Najnovije mere za suzbijanje pandemije podrazumevaju i kraće radno vreme za pojedine sektore, dok su neke delatnosti još od ranije pogođene celom situacijom koja traje još od marta, pa su mnogi na izmaku snaga i strahuju od novog "lockdowna".

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

UNIQA grupa ostvarila snažan rast i poboljšala svoj poslovni rezultat

UNIQA grupa ostvarila snažan rast i poboljšala svoj poslovni rezultat

Formirana lista odobrenih poslodavaca iz privatnog sektora: Program Moja prva plata povezao ukupno 7.352 kandidata

Formirana lista odobrenih poslodavaca iz privatnog sektora: Program Moja prva plata povezao ukupno 7.352 kandidata

To bi znatno uticalo na opstanak mnogih biznisa i zato preduzeća iz dana u dan podsećaju na svoje glavne probleme i traže dodatnu pomoć države. Problem je veći imajući u vidu sve češće najave zvaničnika da smo na korak od zatvaranja. Nova zvanična informacija je i da je od počeka pandemije posao u Srbiji izgubilo 44.000 ljudi.

Kako ističu iz Unije poslodavaca, nove mere koje su Vladi Srbije predložili zajedno sa Privrednom komorom neophodne su da bi neki delovi privrede preživeli, a važno je sprovoditi ih selektivno.

koronavirus, fabrika
Foto: Profimedia/ilustracija

Na spisku stoji da se PDV za sektor hotelijerstva i ugostiteljstva smanji na 10 odsto. Tražili su i da se odloži plaćanje poreza i doprinosa, odnosno da se oni u sektoru malih i srednjih preduzeća delimično otpišu, ali i da se obustavi uvođenje lokalnih i državnih taksi i dažbina, te nastavi s garantnom šemom za likvidnost malih i srednjih preduzeća.

Jedan od predloga je i da se obezbedi nadoknada u slučajevima kada poslodavac zbog smanjenog obima posla ne angažuje zaposlenog na puno radno vreme, jer kako navodi, takvi poslodavci u okolnostima smanjenog prometa, "teško da mogu dalje".

Iz Unije dodaju da je za firme početak godine i inače nešto neizvesniji i slabiji za poslovanje, a prispeće i obaveze odložene 2020. godine, te da je zato predloženo novo odlaganje plaćanja.

- Radi se o iznosima koji su neki način nagomilani u odnosu na ovu godinu u kojoj je država pomogla za zarade zaposlenih, ali su ostale obaveze plaćanja poreza i doprinosa - objasnio je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca i dodao da treba odložiti i obaveze koje će nastajati tokom naredne godine.

Poslodavci podržavaju rad od kuće koji smanjuje rizik od zaražavanja, a navode i da je zbog nedostatka posla negde neophodno raditi značajno skraćeno.

Radnik, Kabl
Foto: Profimedia/ilustracija
Industrija već pada

Predsednik kompanije "Galeb Grupa" Radoslav Veselinović kaže da industrija generalno pada, i da je sada samo pitanje koliko koji sektor trpi.

- Najviše posledica osećaju uslužne delatnosti, ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, saobraćaj. Već sada dolazi do kašnjenja u isporukama repromaterijala, kasnimo onda i mi u proizvodnji, to je lanac koji će prouzrokovati pad prometa, ukupnog prihoda, dobiti... U takvim okolnostima vrlo je delikatno reći da li pribeći nekom ozbiljnijem zaključavanju - naglašava Veselinović.

Inače, najnoviji podaci pokazuju da je u posredničkim agencijama u turizmu od marta do danas bez posla ostalo više od 50 odsto radnika, a u narednom periodu se očekuje još otpuštanja.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić napominje da ulazimo u jedan prilično težak i neizvestan period.

- Novim skraćenjem radnog vremena najugroženiji su sektori koji rade "treću smenu", poput kafića ili noćnih klubova. Ipak, ti biznisi još uvek imaju prostora da prežive, iako ne i da zarade previše. Veći problem će biti ako dođe do dodatnog zatvaranja, jer pandemija traje već osam meseci i jedna je stvar kad grip udari na zdrav organizam, a nešto sasvim drugo kada napadne iscrpljeno telo - kaže Savić i pojašnjava da je većina preduzeća već umorna, poslovna "kondicija" im je smanjena, zalihe su manje, mnogi su izgubili poslovne partnere od marta...

Ekonomija
Foto: Srbija Danas
Dva paketa mera za privredu

Vlada Srbije donela je od početka pandemije nekoliko paketa mera za podršku privredi. Prvi paket bio je "težak" 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara.

Prvi set mera u ovom paketu odnosio se na poreske olakšice, odnosno odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate. Drugi set podrazumevao je direktna davanja preduzećima kroz isplatu tri minimalne zarade.

Treći set mera bio je usmeren na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, dok se četvrti set odnosio na uplatu direktne pomoći u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije.

Krajem jula donet je i drugi paket pomoći za privredu - isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.

Radnik
Foto: Profimedia/ilustracija
Preduzetnici u Hrvatskoj prete blokadama

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio nove mere protiv korona virusa, prema kojima se od juče zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, privrednici u komšiluku više su nego ogorčeni. Glavna tema njihovih razgovora sa vladom sada su mere kojima država planira obeštetiti preduzetnike kojima će zbog novih mera biti onemogućen rad.

Nove mere izazvale su burne reakcije preduzetnika, a predsednik udruženja Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove i na blokade.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd