Skip to main content
Jelena Janković

Jelena iz Vranja je obolela od raka, a onda joj se desilo nešto što niko nije očekivao

Foot: Facebook/Jelena Jankovic
Svaka čast

Vranjanka Jelena Janković (60) uspela je da od najtežeg perioda u životu ipak izvuče nešto lepo i pritom još pomogne drugim ženama. Ona je tako nakon teške borbe sa opakom bolešću rešila da iz korena promeni način života i ishrane, a nedavno je od toga napravila i biznis.

Ovim poslovima možete da se bavite u Srbiji samo sa srednjom školom i licencom, a zarade su vrtoglave

Zapostavljena zanimanja koja donose DOBRU ZARADU: Evo koliko koštaju kursevi posle kojih ste PROFESIONALCI

Naime, Jeleni je pre tri godine dijagnostikovan kancer vulve i materice, a lekarske prognoze nisu bile sjajne. Ipak, ova hrabra žena je nakon operacije rešila da promeni način života i ishrane. Kako kaže, pomoću organske hrane proizvedene na farmi na kojoj se povrće uzgaja na zemlji tretiranoj zeolitom i domaće životinje hrane kukuruzom sa oranica takođe tretiranih zeolitom, bez ikakvih pesticida, pobedila je opaku bolest.

- Kada sam videla koliko je važno šta jedemo i kako se hranimo i koliko je taj zdrav i organski način ishrane meni pomogao, odlučila sam da proizvedim zimnicu na potpuno tradicionalan način od povrća koje ništa osim vode i sunca nije primalo - kaže Jelenaa Janković.

Proizvodnju je nazvala "Nanin recept s juga" jer se ajvar, pinđur, trljanica i mleveni paradajz prave po receptu njene svekrve Nana Ljubinke, koja je bila čuvena u tom kraju i poznata po svojoj zimnici. Kaže, Nana Ljubinka nije znala šta znači "organska hrana", ali je svakog seljaka i proizvođača hrane iz okolnih sela znala u prste i kupovala je samo neprskano povrće.

- Naša zimnica jedinstvena je po tome što se sve radi ručno. Od pečenja, ljušćenja i čišćenja do kuvanja i začinjavanja, sve rade žene. Trenutno pet žena peče i ljušti paprike, a tri, zajedno sa mnom, rade u radionici, melju i kuvaju. Zatim se tegle pune, stavljaju u pasterizator i spremne su za prodaju - objašnjava Jelena.

Jelenini proizvodi posebni su i po tome što su žene koje su angažovane na pravljenju zimnice iskusne domaćice iz vranjskog kraja, poznate i čuvene po ajvaru, ali i koje su godinama nezaposlene.

- Sve koje pravimo ovu zimnicu radile smo u državnim firmama koje su se raspale, ili su otišle u stečaj, ili posle privatizacije za nas nije bilo mesta - kaže Marija Mujakić, jedna od zaposlenih, i dodaje da je ona posle bitke sa tumorom štitaste žlezde "prepisala" Jeleninu terapiju organskom hranom.

Iako je, pre svega, vrsna domaćica, Jelena kaže da je glavni sastojak svih njenih proizvoda ljubav.

- Naša zimnica je jedinstvena jer nema dodataka, nema konzervanasa, nema aditiva, nema hemije, a glavni sastojak je ljubav - poručuje ova šarmantna preduzetnica.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd