fbpx
Skip to main content
Fakultet

PUSTE ŽELJE ILI REALNOST? Šta za beogradske studente predstavlja idealan posao i kakve uslove traže?

Foto: Srbija Danas
Fleksibilno radno vreme, odmor od mesec dana, slobodan vikend, a plata da zadovolji sve potrebe - zvuči kao idealan posao, a upravo je to samo deo onoga što i studenti očekuju od svog budućeg poslodavca.

Naime, u jednoj grupi na društvenoj mreži Fejsbuk koja okuplja studente beogradskih univerziteta postavljeno je pitanje "šta očekujete od budućeg zaposlenja, koji su po vama idealni uslovi za rad, šta smatrate da je potrebno kako biste ostvarili svoj puni potencijal?", a studenti su u komentarima imali priliku da iznesu svoje mišljenje, želje i zahteve.

KOJE SU NAJTRAŽENIJE PROFESIJE? Sa ovim zanimanjem imaćete posla bilo gde u svetu, a plate su i više nego dobre

KOJE SU NAJTRAŽENIJE PROFESIJE? Sa ovim zanimanjem imaćete posla bilo gde u svetu, a plate su i više nego dobre

IT SEKTOR VIŠE NIJE NA PRVOJ POZICIJI: Koja radna mesta su bila najtraženija u toku ove nedelje?

IT SEKTOR VIŠE NIJE NA PRVOJ POZICIJI: Koja radna mesta su bila najtraženija u toku ove nedelje?

FRILENSERI POČELI DA PLAĆAJU POREZ: Na hiljade evra dugovanja stiglo na naplatu!

FRILENSERI POČELI DA PLAĆAJU POREZ: Na hiljade evra dugovanja stiglo na naplatu!

Pored onih šaljivih "svi da rade, a ja da ležim", bilo je i komentara s ozbiljnim zahtevima i očekivanjima.

Za neke realne, dok su za druge više "puste želje".

- Pa u mojoj branši bi bilo fluidno radno vreme, vikend, minimum 28 dana godišnjeg odmora, penzijsko i zdravstveno osiguranje kao i plaćeno trudničko/porodiljsko odsustvo za oba roditelja. Jednaka plata sa kolegama na istoj poziciji - glasio je jedan od komentara.

Zatim se nadovezala još jedna studentkinja sa sličnim očekivanjima.

- Opušten i prijateljski odnos sa šefom i kolegama. I da nemam fiksno radno vreme nego da mogu sama da organizujem. Takođe, i dobar odnos zarade i radnog vremena - napisala je ona.

- Vikend od tri dana, fer plata i bez prekovremenog rada - još jedan je od komentara koji se našao u ovoj objavi.

Ono što je primetno po komentarima jeste da većina studenata najpre ističe zaradu i fleksibilno radno vreme, dok sa druge stane kao da su izostavili drugi deo pitanja koji se odnosi na ostvarenje punog potencijala. Tako je retko ko govorio o svojim mogućnostima i onome što poslodavcu može da pruži zauzvrat.

- Savršen balans između plate i slobodnih dana, tj. šta mi znači novac kad ne mogu da uživam u plodovima svog rada iliti odem negde, uživam u nekoj hrani ili jednostavno nekom drugom vidu zabave i opuštanja - navodi se u jednom komentaru.

Među komentarima istakao se još jedan koji je napisala devojka koja želi da dobije posao na neodređeno kako bi mogla da podigne kredit za stan.

Sve su to lepe zamisli, za nekoga realne, dok ih pojedini smatraju nerealnim, ali malo je onih koji se osvrću i na drugu stranu, odnosno na ono što mogu da ponude, te i ostvare svoj potencijal.

Tako je jedan od njih, nakon što je izneo svoje želje i zahteve, u nastavku komentara napisao i da "poslodavac može da očekuje da neću otići, da ću se zapravo posvetiti kompaniji i raditi na poboljšanju firme i sebe, a ne da se poslodavac maksimalno ograđuje i daje užas uslove na početku. Nego da te motiviše da ostaneš, a ne da te motiviše da ostaneš tako što ćeš za dve godine imati pristojnu platu, i to možda".

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd