Skip to main content
 • Read more Dejan Tomašević Košarka

  KAKVA ČAST: Dejan Tomašević kandidat za predsednika FIBA Evropa (FOTO)

 • Read more NATO bombardovanje Kosovo

  Rođen je 24. marta u Prištini: Roditelji ponosni što se rodio na godišnjicu "oslobođenja Kosova" dali OVO ime dečaku!

 • Read more Mala slika Zadruga

  KONAČNO: Objavljeno da li se Miki VRAĆA u Zadrugu ili ne, kao i GDE je sad! Ima probleme... (FOTO)

 • Read more NATO Društvo

  "ŠTA OSEĆAM? GAĐENJE!" Handke je stao uz Srbiju kad niko nije i zato je osuđen, a evo šta danas kaže o svemu

 • Read more čovek sa lisicama u zatvoru Treće poluvreme

  SKANDAL U ITALIJI: Uhapšen vlasnik tima iz Serije A (FOTO)

 • Read more Novak Đoković Tenis

  ĐOKOVIĆ ODLUKOM ZATEKAO SVE! Novak PRESKAČE važan turnir? Ovo je RAZLOG (FOTO)

 • Read more Aleksandar Vučić Vesti

  Realizacija investicije od MILIJARDU EVRA: Predsednik Srbije najavio polaganje kamena-temeljca za novu fabriku u Zrenjaninu!

IT

Spisak najvećih plata u Srbiji ruši veliku zabludu: Evo ko sve IMA VEĆU ZARADU od IT stručnjaka

Od 18 delatnosti čije prosečne zarade obrađuje Republički zavod za statistiku u osam su plate veće od republičkog proseka dok su u deset niže!

Bez obzira na to što je oktobarska neto plata bila veća od septembarske odnos zarada po delatnostima nije se promenio.

U četiri oblasti u oktobru beleže se neto plate veće od 100.000 dinara. Dok su se u septembru tradicionalno visokim mesečnim primanjima većim od 100.000 dinara pridružili zaposleni u proizvodnji duvanskih proizvoda, u oktobru su njihove zarade pale ispod tog iznosa, ali su među "velikom četvorkom" zaposleni u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa.

Zaposleni u vazdušnom saobraćaju već mesecima imaju najveće neto zarade u Srbiji i tako je bilo i oktobru - njihova prosečna neto zarada iznosila je 136.830 dinara. Iza njih su uslužne delatnosti u rudarstvu sa mesečnom platom od 116.877, zatim zaposleni u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa sa 116.809, dok su na četvrtom mestu zaposleni u računarskom programiranju i konsultativnim delatnostima.

Ukoliko se grupno posmatraju delatnosti za koje RZS objavljuje podatke najveću prosečnu neto zaradu beleže zaposleni u finansijskim delatnostima i delatnostima osiguranja 88.887, zatim zaposleni u informisanju i komunikacijama - 82.724, snabdevanju električnom energijom, gasom i parom - 82.219, rudarstvu - 78.315 dinara.

Više od prosečne republičke neto zarade za oktobar imali su i zaposleni u poslovanju nekretninama - 50.762, u delatnostima stručne, naučne, investicione i tehničke oblasti - 62.236, u državnoj upravi i obaveznom socijalnom osiguranju - 58.251 i obrazovanju - 51.965 dinara.

U ostalih 10 delatnosti zabeležena je neto prosečna oktobarska plata manja od republičkog proseka.

dinar
Foto: Profimedia

Najniže prosečne plate imali su zaposleni u uslugama smeštaja i ishrane - 31.955 dinara. Oni su zapravo zarađivali 17.946 dinara manje od republičkog proseka. Odmah iza njih su zaposleni u ostalim uslužnim delatnostima sa neto mesečnom oktobarskom platom od 38.918 dinara.

Prosečna plata u umetnosti, zabavi i rekreaciji bila je 41.759, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila – 42.218, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu - 44.000, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima - 44.034, građevinarstvu - 44.070, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama - 44.220, prerađivačkoj industriji 45.437, saobraćaju i skladištenju 45.975, zdravstvu i socijalnoj zaštiti - 49.176 dinara.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd