fbpx
Skip to main content
Radnici

Srbiji nedostaje čak 90.000 radnika u OVOJ sferi!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje najtraženije zanatlije, a mnogi profili nisu uopšte interesantni. U trogodišnjim školama nedovoljno učenika. Starost građevinskih radnika u proseku 55 godina.

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore. Poražavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika - 55 godina! Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo.

Primera radi, u beogradskoj Građevinskoj školi ove godine upisano je po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina, odnosno molera, dok su prethodne godine na ta dva smera imali grupe od po svega 15 učenika. Za zidara, tesara, armirača, koji su spojeni u jedan obrazovni profil, pod novim imenom "operater građevinskih radova", upisalo se svega 12 učenika.

VELIKA PRILIKA ZA DOMAĆE PROIZVOĐAČE: Švedska OTVARA VRATA za srpsko voće

VELIKA PRILIKA ZA DOMAĆE PROIZVOĐAČE: Švedska OTVARA VRATA za srpsko voće

AKO NISTE PRODAVALI DIVIDENDE: Evo koliko vas novca čeka na računu!

AKO NISTE PRODAVALI DIVIDENDE: Evo koliko vas novca čeka na računu!

OVO SU NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI: Ako se njima bavite SIGURNO IMATE ZAPOSLENJE, a za mnoge NE TREBA DIPLOMA

OVO SU NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI: Ako se njima bavite SIGURNO IMATE ZAPOSLENJE, a za mnoge NE TREBA DIPLOMA

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavac njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

- Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebniji bili građevinski inženjer, ekonomista, vaspitač, diplomirani i mašinski inženjer - ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019, filijalama NSZ često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere-instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, metalostrugare, stolare, šivače konfekcije, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Gastarbajter's picture

Gastarbajter

Za 250 eura, (koje će možda dobiti), nek im radi tata!!!

2 | 0

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd