Skip to main content
Vreme, leto, Beograd, ljudi

UPOZORENJE! Ko lažira bolovanje ODMAH DOBIJA OTKAZ: Slede krupne promene Zakona o radu

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Poslodavci u Srbiji uskoro će, najverovatnije već od juna 2019. godine, moći da daju otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, predviđaju najnovije izmene Zakona o radu.

Ove odredbe se donose zbog procene da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja koliko se otvori godišnje, lažno čak 11 odsto. To znači da više od 30.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravsvenih tegoba.

Pekao zanat kod dede sprske ministarke, pa postao nadaleko čuven: Zbog ovog bureka svi idu u Banju Koviljaču

Predlagač ovih zakonskih promena je Privredna komora Srbije, a odredbe će se naći pred Skupštinom početkom naredne godine. Predsednik PKS Marko Čadež kaže da će nova regulativa sprečiti sve veće zloupotrebe prava na bolovanje.

Čekaonica
Foto: Profimedia/ilustracija

- PKS je predložila Ministarstvu rada da se zakon dopuni tako da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravtsvene ustanove na osnovu kog bi se utvrdila osnovanost bolovanja ukoliko je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su odsutni veći od 10 odsto. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz - kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

ALARMANTNO! Srbiji je potrebna radna snaga: Posla ima ali niko neće da radi

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je iz godine u godinu sve više radnika koji otvaraju lažna bolovanja i da je to posebno primetno u sezoni poljoprivrednih radova.

- Radnici iz unutrašnjosti idu na bolovanje kako bi radili dodatni posao, pre svega u poljoprivredi. To je primetno u toku sezonskih poslova u polju, kada zaposleni koji primaju minimalac koriste svoje bolovanje kako bi uzorali njivu, brali jagode, maline i paprike i tako uvećali svoja primanja - kaže Atanacković.

Želite da živite u Kanadi? Ovo su NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA i tačna PROCEDURA za prijavu: Sve gotovo za 6 meseci!

On, međutim, napominje da se na bolovanju dobija 65 odsto zarade i da je to jedan od razloga zašto lažnih odsustva nema još više.

- Ipak uvek ima onih kojima je nedolazak na posao preči od zarade. Najčešće se vade na bolesti koje se ne mogu lako proveriti, kao što su stomačne tegobe, bolovi u leđima ili psihički problemi - podvlači Atanacković.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Dejan's picture

Dejan

To sada predlažu poslodavci koji su nekada radili u državnim firmama i nisu silazili sa bolovanja. Lično znam takav slučaj .Ojadili državu i ovako i onako a sad bi da se niko i ne nakašlje slučajno. E za to sada traže vozače pod hitno ali oni neće da rade samo da bi tek preživeli .

3 | 1
Stvarnost's picture

Stvarnost

Pa lepo je receno oni koji primaju minimalac. Mora da se prezivi. Sramota

2 | 1
zora's picture

zora

Nije poslodavac taj koji ce da kontrolise lazna bolovanja vec SOCIJALNO.Ta kasa placa lazna bolovanja,novac izlazi a ne ulazi u kasu pa tako dolazi do bankrota.FR.su cak uveli dodatna odbijanja na plate da bi se spasilo socijalno jer nisu samo Srbi ti koji idu na fol bolovanja.(Smanjene plate i penzije.)Sa druge strane treba kontrolisati i doktore koji daju takva bolovanja.

3 | 1

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd