Skip to main content
 • Read more Pakistan Svet

  Špijunska agencija Pakistana umešana u NAJSMRTONOSNIJI NAPAD u Kašmiru, Islamabad NEGIRA

 • Read more Ratko Mladić Info

  "Sat mi otkucava, hoću da ih žalim kako dolikuje" Mladić LOŠE, traži da poseti grob ćerke, majke i bratanca

 • Read more Donald Tramp Svet

  OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO! 16 saveznih država tuži Trampa zbog vanrednog stanja (VIDEO)

 • Read more poslovanje Vesti

  U domaći startap biznis uloženo 143 miliona evra

 • Read more foto VIP

  NAJPOTRESNIJA ČITULJA ĆERKE ILDE: Šabanova mezimica SLOMLJENA, rasplakala Srbiju POSVETOM MRTVOM OCU!

 • Read more Mesec Astro

  VEČERAS OPREZNO! Pun mesec donosi RASKIDE, preispitivanja, svađe... Veliki test za parove!

 • Read more Emina Jahović Zdravlje

  Važi za jednu od najzgodnijih pevačica, a sada je Emina Jahović otkrila i KAKO održava liniju! (FOTO)

NSZ

Uskoro javni pozivi i konkursi NSZ

Foto: Promo
Tržište rada u Srbiji u 2018. godini obeležila su pozitivna kretanja izražena kroz pad  stope nezaposlenosti, koja je na kraju godine iznosila 11,3%, što je za 2,2% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Stopa zaposlenosti se takođe povećala i sada je blizu 50%, što je za 2,5% više u odnosu na prethodnu godinu. Veliki broj nezaposlenih i poslodavaca pokazao je interes za mere aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi NSZ.

Usvojen je i Nacionalni akcioni plan zapošljavanja (NAPZ) za 2019. godinu. U skladu sa donetim NAPZ-om, NSZ će u februaru raspisati javne pozive i konkurse, koji su usmereni prvenstveno na poslodavce i nezaposlena lica. 

Javnim pozivima podstiče se zapošljavanje i samozapošljavanje. Teže zapošljive kategorije su i u 2019. godini u fokusu programa i mera NSZ. 

Prilike za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz mrežu svojih filijala, nastoji da nezaposlenim licima pruži pomoć i podršku u vidu usluga, programa i mera aktivne politike zapošljavanja radi konkurentnijeg istupanja na tržištu radne snage, podstiče zapošljavanje lica iz kategorija teže zapošljivih i pruža kvalitetnu podršku poslodavcima u zadovoljavanju iskazanih potreba za zapošljavanjem.
Nacionalna služba za zapošljavanje omogućava pregled slobodnih radnih mesta na osnovu onlajn podnetih prijava, potrebe za zapošljavanjem, ali i pregled aktuelnih javnih poziva i konkursa, informacija od značaja za prijavu na evidenciju nezaposlenih i ostvarivanje prava u slučaju nezaposlenosti i drugo.

Slobodna radna mesta: http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/svi-poslovi

NSZ
Foto: Promo
Foto: Promo

Javni pozivi/konkursi

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje i sajmove zapošljavanja kojima se omogućava uspostavljanje neposrednog kontakta između lica koja traže posao i poslodavaca. Na sajmu zapošljavanja, ovaj kontakt je omogućen i olakšan, jer Nacionalna služba za zapošljavanje unapred identifikuje kadrovske potrebe poslodavaca i na sajam zapošljavanja upućuje upravo one kandidate koji te potrebe mogu da zadovolje.

Sajmovi zapošljavanja u 2019. godini: http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/sajmovi_zapo_ljavanja.cid287

Dodatno obrazovanje i obuke

Nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje imaju mogućnost uključivanja u programe dodatnog obrazovanja i obuke radi sticanja novih znanja, veština, kompetencija, kao i sticanja prvog radnog iskustva i upoznavanja sa realnim svetom rada. Programi dodatnog obrazovanja i obuke kreiraju se na osnovu godišnjeg istraživanja potreba poslodavaca za kadrovima.

U 2019. godine realizuju se sledeći programi dodatnog obrazovanja i obuke: program stručne prakse, program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica, obuke za tržište rada, obuke na zahtev poslodavca – za nezaposlene, obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog, funkcionalno obrazovanje odraslih, specijalističke informatičke obuke, program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem, program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem.

Programi subvencionisanog zapošljavanja

Podrška zapošljavanju lica iz kategorije teže zapošljivih obezbeđuje se kroz programe subvencionisanog zapošljavanja kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru, dok je za nezaposlena lica sa kvalitetnom preduzetničkom idejom na raspolaganju obuka za razvoj preduzetništva, program subvencije za samozapošljavanje i mentoring program.

NSZ
NSZ
Foto: Promo

Javni radovi

Radno angažovanje prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa, podržano je kroz program javnih radova.

Sufinansiranje  Lokalnih Akcionih planova zapošljavanja (LAPZ)  

Lokalni akcioni plan zapošljavanja (LAPZ) predstavlja objedinjen pregled ciljeva i prioriteta lokalne politike zapošljavanja koje je potrebno ostvariti primenom seta mera i aktivnosti koje će biti podržane: poboljšanje uslova za pristup tržištu rada, posredovanje u zapošljavanju, profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere, povećanje kompetentnosti radne snage, dodatnog obrazovanja i obuka, podsticanje zapošljavanja i poslovanja putem subvencija, podrška razvoju preduzetništva i malih i srednjih preduzeća i podsticaji za investicije u poljoprivredi i ruralni razvoj. 

Nacionalna služba za zapošljavanje finansira Lokalne Akcione planove po zahtevu lokalnih samouprava  u visini sredstava koja se određuju prema stepenu razvijenosti opštine i drugim kriterijumima.

Prijave za lokalne samouprave su otvorene do 20.02.2019.

Da li koristite usluge Nacionalne službe za zapošljavanje?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd