Skip to main content
Hapšenja u Galenici

TRKA ZA GALENIKU: Kome će pripasti deo najznačajnije farmaceutske kompanije kod nas?

Foto: Profimedia
Da li su ponuđači koji se utrkuju za 25 odsto udela u "Galenici" ispravili manjkavosti u dokumentaciji, znaće se danas kad njihove ponude budu ponovo otvorene.

Ako je sve u redu, sledi otvaranje finansijskih ponuda, a zatim i njihovo rangiranje, na osnovu čega će Komisija nadležna za sprovođenje postupka strateškog partnerstva uputiti predlog Vladi Srbije s kim da stupi u pregovore.

Na tender su se javila tri ponuđača - "Kadila farmaceuticals" iz Indije, "EMS" iz Brazila i britansko-ruski konzorcijum "Frontier Farma-Petrovaks farm". Jedna od ove tri firme će, kako stvari stoje, biti pobednik na tenderu za strateškog partnera za "Galeniku" na rok od pet godina, a partner će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto po ceni od najmanje 7 miliona evra.

POVRATAK IZ PONORA: Rublja opstaje uprkos padu cene nafte

Lekovi
Foto: Profimedia

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da, sudeći po interesovanju za "Galeniku", možemo da budemo optimisti.

SERGEJ LAVROV: Zaustavite POLITIZACIJU "Severnog toka 2"!

- Nadam se samo da neće biti kao sa mnogim drugim kompanijama da u prvoj fazi strateški partneri pokažu interes, ali da kasnije zaključivanje posla ne ide baš lako. "Galenika" je interesantna jer pripada grani koja u svetu beleži dobre rezultate, ali je u Srbiji izgubila trku s promenama na tržištu i od vodeće kuće došla do velikog gubitka u poslovanju - kaže Savić.

On smatra da je važno da država koliko može investitorima izađe u susret.

BUGARI SE PREDOMISLILI: Moguće obnavljanje JUŽNOG TOKA!

- "Galenika" ima svoje mesto na tržištu, ali treba rešiti istorijske gubitke - kaže Savić.

U Vladi Srbije su više puta istakli da je dobrodošao partner koji će sačuvati broj zaposlenih, uložiti u modernizaciju i održati i povećati proizvodnju.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd