Skip to main content
Mladi ljudi na poslu

USKORO VEĆI MINIMALAC: Evo koliko povećanje radnici mogu da očekuju!

Foto: Profimedia
Vlada Srbije spremna je da podrži povećanje minimalca negde "na sredini" između zahteva sindikata i predloga poslodavaca.

Tako bi minimalna cena radnog sata mogla, umesto trenutnih 121 dinar, da bude oko 130 dinara. iako će povećanje minimalne cene rada predstavljati trošak za vladu, sudeći prema najavi premijera Aleksandra Vučića tokom predstavljanja ekspozea, vlada je na taj izdatak spremna. Premijer je najavio da će do povećanja zasigurno doći, ali nije precizirao cifru za koju se vlada zalaže, ističući da se s tom cifrom neće izlaziti pre socijalnog dijaloga u okviru SES-a.

PLAĆEN PREVOZ I OBROK A PLATA 1000 EVRA: Iz prve ruke priča o poslu koji ovde niko ne želi da radi

- Koliko će povećanje biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore poslodavci i sindikati, pa ćemo i mi izaći s predlogom - rekao je Vučić i dodao da u svakom slučaju to nije laka odluka.

novac
Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema nekim procenama, između 230. 000 i 250. 000 građana je na minimalcu, dok sami sindikati procenjuju da je onih čije su plate zakonski najmanje - oko 300. 000.  Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123 -124 dinara.

NA 500 km OD BEOGRADA: Fali im na hiljade radnika, početna plata preko 2.000 evra, smeštaj i hrana

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova. Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje u iznosu kojim se nezvanično spekuliše bio kvalitetan pomak, i podsetio da poslednje dve godine nije bilo povećanja, a prošle godine je tek vraćano ono što je zbog fiskalne konsolidacije od plata smanjeno.

Za njih se priča da NE RADE NIŠTA, ali plata im je oko 150.000 dinara i svaka firma MORA DA IH IMA

- Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć građana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije - kaže Orbović.

Prema nezvaničnim informacijama, takođe, očekuje se da će i prosečna plata u narednom periodu rasti, te da će do kraja godine dostići oko 415 evra. U drugom tromesečju naredne godine biće već na oko 450 evra, a u 2018, prema očekivanjima, prosečna plata u Srbiji dostići će - 500 evra.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
DRagutin's picture

DRagutin

Esss kako su krenuli da najavljuju još će do 2028 minimalac biti 1500 € !

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
11 Beograd