fbpx
Skip to main content
Plaža

Ako putujete na more, a ne platite boravišnu taksu, čeka vas kazna do 1.000 evra

Foto: Profimedia/ilustracija
Dobro se informisati pre odlaska na odmor

Stranci koji dođu u našu zemlju dužni su da boravak prijave loklanom MUP-u u roku od 24 sata. Isto važi i za naše turiste. Na bilo koju inostranu letnju destinaciju da stignite, nećete se dobro provesti ako ne prijavite boravak, pod uslovom da tu obavezu nije preuzeo hotel čiji ste gost ili domaćin. Jer, ukoliko to nije salučaj, po izlasku iz strane platićete kaznu, koja može biti čak i 1.000 evra, a ako novac nemate nadležni vas mogu i uhapsiti.

Kontrola prijave boravka obavlja se na svim graničnim prelazima, svejedno da li putujete avionom, autom ili vozom, tu obavezu ne možete izbeći.

Ukoliko na odmor ne idete preko turističke agencije, a odlučili ste da u sopstvenoj režiji posetite rođake u inostranstvu, budite odgovorni i prijavite boravak na određenoj adresi čim stignete na destinaciju.

Neprilike nastaju pre svega jer imate obavezu da dokument o prijavi boravka imate uz sebe kada vam ga carink zatraži za pasoš ili ličnu kartu. Neprijavljeni boravak se smatra prekršajem, pa će vas neinformisanost i nemarnost prilično koštati.

More u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Grčka

Ako ste u zemlji duže od 24 sata, morate prijaviti boravak – nema podataka o visini naknade koja se u suprotom plaća. Cena boravište takse iznosi od 0,5 do čak 4 evra ako ste u luksuznom hotelu.

Hrvatska

Ako boravite u Hrvatskoj duže od 48 sati, dužni ste da prijavite adresu, u suprotom vas čeka kazna od 270 evra, a ako nemate novac bićete uhapšeni. Boravišna taksa košta od 15 centi do 1 evra.

Hrvatska
Foto: Profimedia

Crna Gora

Potrebno je da se prijavite u roku od 12 sati, u suprotonom vas neodgovornost može koštati i do 600 evra. Boravišna taksa je do 1 evra, za decu do 18 godina pola evra.

Ulcinj
Ulcinj
Foto: Profimedia

Makedonija

Imate 5 dana vremena da se prijavite u MUP-u, a ukoliko to ne učinite platićete kaznu od 500 do 1.000 evra. Boravišna taksa košta oko pola evra.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
A čekaj's picture

A čekaj

Ovi crnogorski državljani koji studiraju na našim fakultetima, plaćaju li oni boravišnu taksu??

1 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd