fbpx
Skip to main content
Američki kongresmeni

AMERIČKI KONGRESMENI PODRŽAVAJU REFORME U SRBIJI

Foto: Vladimir Marinkovic
Marinković: Dogovorena saradnja američkog Kongresa i Narodne skupštine RS

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković završio je diplomatsku posetu SAD-u, gde se sastao sa 11 američkih kongresmena, kao i američkim naučnikom srpskog porekla, inženjerom NASA Dejvidom Vujićem, koji je ujedno i počasni predsednik Savetodavnog odbora KSAP-a. Na sastancima je dogovoreno proširenje saradnje Kongresa i Skupštine Srbije, zajedničke aktivnosti, dok je ujedno pružena podrška reformama koje Srbija sprovodi. 

Vladimir Marinković
Foto: Vladimir Marinkovic

Prilikom sastanka sa Philip Bednarczyk-om, saradnikom predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Kongresa Gregory Meeks-a dogovorena je snažnija saradnja između odbora Kongresa i Skupštine Srbije, dolazak delegacije srpskih poslanika u posetu Kongresu, ali i snažna parlamentarna saradnja koja je ključna za dalji razvoj bilateralnih odnosa Srbije i SAD.  Istovremeno, na svim sastancima potvrđena je podršska reformama, jačanju regionalne stabilnosti za koju se snažno zalaze predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i dalje evropske integracije Srbije i sprovođenje Vašingtonskog sporazuma.

- Tokom četiri dana provedena u SAD održao sam 11 bilateralnih sastanaka sa američkim kongresmenima, sa kojima sam razgovarao o daljem razvoju odnosa Srbije i SAD po svim strateški važnim pitanjima, kao što su ekonomija, Mini Šengen, reforme i zajednička saradnja u oblasti privrede. Od svih kongresmena dobio sam uveravanja da  podržavaju reforme u Srbiji, nastavak rada DFC-a i da će podrzavati saradnju u oblasti energetike, Mini Sengen inicijativu i kompromisno resenje po pitanju KiM uz dogovor dve strane bez nametanja gotovih resenja - istakao je Marinković. 

Vladimir Marinković i Juan Vargas
Foto: Vladimir Marinkovic

Takođe, Marinković je održao sastanak sa direktorom odseka za Centralno-istočnu Evropu State Departmenta, Davidom Konstelancikom, koji mu je preneo da američka razvojna agencija DFC nastavlja rad u Srbiji, kao i da SAD podržava implementaciju Vašingtonskog sporazuma i dalje investicije američkih kompanija u Srbiji.

Tokom četvorodnevne posete SAD, Marinkovića su ugostili kongresmeni Robert Aderholt, John Mooleenar, Veronica Escobar, Tracey Mann, Juan Vargas, Jim Slattery, Jo Wilson, Louie Gohnert,  Kevin McCarty, Glenn Thomson, Tom Suozzi. 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd