Utorak 19. mar 2024.

Antić o saradnji Srbije i Rusije: Dogovorile širenje gasnog sistema u našoj zemlji

Dugoročna saradnja

Ruski koncern Gasprom i Srbija dogovorili su se o dugoročnoj saradnji na širenju gasnog transportnog sistema Srbije, od granice Bugarske do Madjarske, kao i o povećanju kapaciteta podzemnog skladištenja gasa, izjavio je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je to Tasu izjavio na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nakon susreta sa šefovima Gasproma i Gaspromnjefta Aleksejem Milerom i Aleksandrom Đukovim.

- Srbija se opredelila za dugoročnu saradnju sa Gaspromom. Govorili smo o razvoju gasnog transportnog sistema Srbije, posebno o gasovodu od Bugarske do Mađarske". Takođe smo razmotrili širenje zajedničkog podzemnog skladišta gasa - rekao je Antić.

Po njegovim rečima, kapacitet skladišta može biti povećan sa 450 miliona kubnih metara na 750, ili čak na milijardu kubnih metara.

Gasprom
Foto: Profimedia

- Očekujemo da će investiciono rešenje za gasovod na teritoriji Srbije i za skladište biti nađeno već ove godine - rekao je Antić.

On je Tasu sinoć rekao da je sa Gaspromnjeftom razmotreno kako se može pojačati saradnja između Srbije i Rusije, i saradnja preko Naftne industrije Srbije.

Usvojen novi zakon: Upis imovine od sad samo na JEDNOM šalteru, a evo kakve olakšice to donosi građanima

- To su projekti duboke prerade nafte, vrednosti 300 miliona evra, kao i projekti vezani za ТЕ-ТО Pančevo, vrednosti 160 miliona evra - rekao je Antić sinoć Tasu.

Ministarstvo energetike Rusije saopštilo je da se ministar Aleksandar Novak sreo sa Antićem i razmotrio saradnju u oblasti gasa i nafte, kao i zajedničke projekte energetskih kompanija.

Novak je naveo da su u toku "intenzivni radovi na realizaciji razvoja gasnog sistema Srbije, u skladu sa projektom Turski tok", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd