fbpx
Skip to main content
berza

BERZA U PADU: Amerika zabranjuje prodaju mentol cigareta

Foto: Profimedia
Indeksi na evropskim berzama danas su u minusu, pre svega zbog najave SAD da će zabraniti prodaju aromatizovanih i mentol cigareta

Britanski indeks FTSE je posle pozitivnog starta zaronio u crveno, pridružujući se tako trendu na svim većim tržištima kapitala na starom kontinentu.

Još jedno poskupljenje: Domaćinstvima koja se greju na ovaj način će od januara stizati veći računi

U padu prednjače akcije duvanskih kompanija posle najave SAD da bi mogle zabraniti jednu vrstu cigareta, a reč je o mentol cigaretama.

BAT (Britiš ameriken tobako) tako beleži pad od čak 11 odsto, dok je Imperial brends u minusu većem od 3 odsto.

Još jedno poskupljenje: Domaćinstvima koja se greju na ovaj način će od januara stizati veći računi

Te dve kompanije izgubile su 7 milijardi funti tržišne kapitalizacije posle najave američkog regulatora da spremaju zabranu prodaje aromatizovanih cigareta i mentol cigareta.

Berza
Foto: Profimedia

Akcije BAT-a, šeste najveća kompanija u indeksu FTSE100 pale su za 11 odsto, što znači da je njihova tržišna vrednost u odnosu na petak pala sa 76 milijardi funti na 69 milijardi funti. Cena akcija te kompanije beleži pad od 40 odsto u protekloj godini.

Rijad za sada ne razmatra raspuštanje OPEK-a?!

Cena akcija kompanije Imperial brends pala je za više od 3 odsto pa je kompanija od 25 milijardi funti izgubila oko milijardu funti vrednosti na tržištu.

Američka administracija za hranu i lekove ove nedelje će zabraniti prodaju najsavremenijih e-cigareta u desetinama hiljada prodavnica i benzinskih stanica širom SAD-a u pokušaju da smanji ogroman porast konzumacije među tinejdžerima, a takođe će nametnuti i verifikaciju starosne dobi za on-lajn prodaju.

BRNABIĆ DANAS U BERLINU Digitalna Evropa: Vizija tri zemlje

FDA takođe predlaže zabranu cigareta mentola i to bi, iako bi do konačne zabrane moglo proći i dve godine, predstavljalo veliki udarac za BAT.

FDA u je 2013. godini zaključila da je od mentol cigareta teže odustati i da predstavlja veći zdravstveni rizik od klasičnih cigareta.

STIŽU FENOMENALNE VESTI! Svi građani SRBIJE će moći da kupe SOPSTVENI STAN od vlastitih prihoda!

Akcije BP i Rojal Dač Šela su potonule po oko 1,5 odsto kao reakcija na vest da će Saudijska Arabija smanjiti količinu proizvedene sirove nafte zbog smanjenja tražnje i u pokušaju da održi cenu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-0 Beograd