fbpx
Skip to main content
Bitkoin

DA LI JE SADA OPASNO KUPITI BITKOIN? Postoji samo jedno pitanje i jedan odgovor kojeg se morate držati

Foto: Profimedia/ilustracija
Da li želim novac da investiram na kratak, srednji ili dugi rok?

Većina novopečenih investitora smatra da je najracionalnija odluka na tržištu kapitala kupiti po niskim cenama i prodati ih na maksimumu.

KORONA DOVELA DO POTPUNE DIGITALIZACIJE: Uvodi se elektronski pečat - više od 10.000 organa prelazi na ovaj režim rada

KORONA DOVELA DO POTPUNE DIGITALIZACIJE: Uvodi se elektronski pečat - više od 10.000 organa prelazi na ovaj režim rada

STIGLA JE NOVA KRIPTOVALUTA: Za samo nekoliko dana narasla na 45 milijardi dolara

STIGLA JE NOVA KRIPTOVALUTA: Za samo nekoliko dana narasla na 45 milijardi dolara

SVE JE MANJE SEZONSKIH RADNIKA U SRBIJI: Poslodavci nude duplo više novca, dnevnice i do 3.000 dinara, ali NEMA KO DA RADI

SVE JE MANJE SEZONSKIH RADNIKA U SRBIJI: Poslodavci nude duplo više novca, dnevnice i do 3.000 dinara, ali NEMA KO DA RADI

Ipak, s jedne strane usled posledica pandemije korona virusa, a sa druge usled velike tražnje za prilikama za investiranje, cene kriptovaluta, ali i hartija od vrednosti, su proteklih nekoliko meseci sukcesivno obarale sopstvene rekorde više puta.

Prema podacima na sajtu koinbejs, druga najpopularnija kriptovaluta na svetu Ethereum je ovih dana ponovo oborila svoj rekord i njom se trgovalo po ceni od 4.360 dolara. To je bio rast i do 10 procenata za 24 sata. Tržišna kapitalizacija ethereuma je tako premašila pola milijarde dolara.

I najstarija i najpoznatija digitalna valuta bitkoin "drži cenu", pa se njegova vrednost ove nedelje kretala oko 57.200 dolara.

Zato se mnogima po umu mota pitanje, da li da ulažem sada ili da sačekam da cene padnu? U suštini, ovde je reč o "tajmingu" na tržištu, ali i periodu koji želite da ostanete "investirani".

Šta raditi sa novcem kada tržište ne prestaje da raste?

Prvenstveno treba sebi postaviti jedno pitanje.

Da li želim novac da investiram na kratak, srednji ili dugi rok?

Kako su investicije na kratak i srednji rok u svojoj srži spekulativne, tu ne postoji mnogo pravila kojih treba da se držite, pogotovo u potpuno izmenjenom kontekstu na tržištu kakav je donela pandemija. Jedino u slučaju da imate kristalnu kuglu, možete da predvidite kako se tržišta kreću na kratak rok, dok je na srednji rok moglo da se anticipira poboljšanje na tržištu finansijskih instrumenata početkom ove godine, ali malo ko je imao smelosti da tako i učini.

kriptovaluta
kriptovaluta
Foto: Profimedia/ilustracija

U slučaju da ste se odlučili na dug rok, posedovati "živ" novac koji ne ulažete, samo zato što su cene akcija, kriptovaluta ili drugih finansijskih instrumenata visoke, nije baš najbolja moguća odluka. Prvenstveno dosadašnji rezultati nisu pokazatelj budućih.

Nove rekordne cene ne znače da je tržište dostiglo svoj vrhunac i da će uslediti "korekcija" cena, isto kao što pad cena ne znači da je on konačan i da se neće nastaviti.

Prema istorijskim podacima, ideja da investiranje novca kada je tržište u porastu znači male prinose nije tačna. Postoji nebrojano primera kada su investicione banke ostvarivale ogromne profite upravo u situacijama kada su trgovale akcijama po izuzetno visokim cenama.

Tajming na ovim tržištima prosto ne funkcioniše

Uzmimo za primer tržište finansijskih instrumenata i S&P indeks. Pre 2 godine indeks je donosio zaradu od 31.5 odsto, što je najviša stopa od 1926. godine. Prema konvencionalnom shvatanju, indeksi su prošle godine trebali da padnu, ali to se prosto nije desilo.

Nakon što su narasle u februaru prošle godine, akcije kompanija su počele naglo da padaju sve do kraja marta kada je zabeležen pad od 30 odsto. Ipak do kraja 2020. godine S&P indeks je zabeležio 33 rekordne vrednosti, i završio je prošlu godinu sa prinosom od 18.4 odsto.

U protekle dve godine, taj indeks je ostvario kumulativni prinos od 55 odsto. Čak i da ste ga kupovali po najvišim cenama, da ste ostali dosledni odluke godinu bi završili sa 13 odsto prinosa.

Bitkoin
Bitkoin
Foto: Profimedia/ilustracija

Isto tako možemo posmatrati i tržište kriptovaluta, ako uzmemo podatke i cene od pre nekoliko godina, kada se za isto to tržište interesovao jako mali deo javnosti.

Uzmimo za primer ethereum, koji u proteklih nedelju dana gotovo svakodnevno dostiže svoj novi istorijski maksimum. U trenutku kada "puca bitkoin balon" u decembru 2018. godine, kao što je negde već postala navika investitora u kriptovalute, u pokušaju da spasu svoj kapital ogromna količina kapitala od prodaje "propalog" bitkoina preliva u ethereum.

Početkom 2018. godine cena za jedan ethereum dostiže tadašnji maksimum od nešto više od 1.300 dolara. Iako se tržište survalo, i cene pale na nivoe i do 10 puta manje, ljudi su svakako zadržali svoje ethereume.

Čak iako su u tom trenutku doneli nerazumnu odluku, danas mogu da se pohvale da su taj novac u roku od tri godine i par meseci uvećali 3,35 puta.

Investirati samo sa strategijom

Trenutna situacija na tržištima, kako kriptovaluta tako i finansijskog kapitala, je takva da svi faktori nalažu da je pitanje momenta kada će sve pasti u provaliju, a prema mišljenju stručnjaka dosadašnja praksa, makar što se tiče tržišta kapitala i hartija od vrednosti, pravo je vreme za prodaju.

- Cene su na istorijskom maksimumu, praktično, one su veće nego što pokazuju finansijski rezultati, kaže za "Blic Biznis" Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na tržištu kapitala.

On dodaje da je praksa kupovine po niskim, a prodaja po visokim cenama, pravilo broj 1 u slučaju da se investira na srednji rok.

- Investiranje u hartije od vrednosti i slične finansijske instrumente je bilo zgodno pre pola godine. Sve ove cene koje su danas su se mogle anticipirati, kao i stanje na tržištu koje imamo sad. Cene koje su na istorijskim maksimumima posledica su poboljšanja stanja sa pandemijom, nastavlja on.

bitkoin
bitkoin
Foto: Profimedia/ilustracija

- Na duži rok, tj. na 5 godina i duže, investirati ima smisla samo u slučaju da imate jasno definisanu strategiju. U to spadaju prvenstevno ulaganja u renomirane kompanije koje imaju pozudane i dobre prognoze, i kombinovanja ulaganja sa obveznicama, zaključuje Jorgić.

Koji su načini da se smanji rizk investiranja?

Investiranje fiksnih iznosa u redovnim intervalima

Ova tehnika investiranja može da bude efikasan način da smanjite rizik, ali i strah, od investiranja u pogrešno vreme. Investiranjem u unapred određenim intervalima, bez obaziranja da li je tržište u rastu ili padu, pogotovo na volatilnim tržištima ili u slučaju da imate mnogo novca za investiranje, drastično smanjuje rizik.

Diverzifikacija porfolija

Diverzifikacija portfolija je takođe jedna od strategija koje treba uzeti u obzir kako bi smanjili rizik. Diverzifikacija portfolija je okosnica svake strategije sa ciljem da smanji rizik i zaštiti vaš kapital.

Na ovaj način smanjujete volatilnost, kao i povezanost imovine sa kojom raspolažete u svom protfoliju (u smislu da će pad vrednosti jednog oblika svojine da povuče za sobom pad i drugih).

Fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete

Prosto ne možete da kontrolišete tržište, ali možete da kontrolišete kako investirate i šta radite kada je situacija na tržištu loša. Poštovati plan i ostati pri investiciji su ključni delovi stvaranja bogatstva i zaštite istog tokom godina. U svakom drugom slučaju ostavljate vašu finansijsku budućnost sili prilika.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd