fbpx
Skip to main content
radovi na zemljištu

Biznis koji PUNI DŽEP: Sadnja ove biljke je 10 puta isplativija od kukuruza

Foto: Profimedia
Ne zahteva ni puno posla

Da li biste umesto kukuruza zasadili kinesku trsku, koja može da se eksploatiše u narednih 20 godina?

Kineska trska ili slonova trava sve se više gaji u Engleskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu. Nastala je ukrštanjem kineske srebrne trave i šećerne trske.

Prve ustaju, poslednje idu na spavanje: Žene na selu RADE bez nadoknade, a muškarci vode gazdinstva

Nezadovoljni ste svakim poslom koji obavljate: Jedan savet će vam pomoći da budete mnogo SREĆNIJI

Može da se eksploatiše u narednih 20 godina, a njen uzgoj je deset puta isplativiji od uzgoja kukuruza. Prinosi su u trećoj godini do 20.000 kg/ha. Koristi se za proizvodnju briketa za ogrev, a odlična je i kao malč ili prostirka za životinje.

Kineska trska je brzorastuća, zimootporna, listopadna žbunasta trava. Pripada vrsti Miskantus (sinensis) giganteus, a poreklom je iz Azije. Dostiže visinu do 4 metra. Poseduje veoma visoku energetsku vrednost i zbog toga je odličan snabdevač biomasom, građevinskim i ogrevnim materijalom. 

Ne zahteva puno đubrenja niti upotrebe hemikalija, herbcida i pesticida pa nalazi sve veću primenu u mnogim evropskim zemljama (Nemačka i Danska), najviše u seoskim domaćinstvima koji je sade kako bi im pomogla kod pročišćavanja otpadnih voda, ali i "pretvarala" neplodna zemljišta u plodna. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vek eksploatacije ove visokoenergetske biljke je 20 godina, ali je za postizanje maksimalnih pronosa potrebno 3-6 godina. U drugoj godini prinosi mogu dostići 6-10 t/ha, a već treće godine očekuje se prinos od 12-17 t/ha, pa i više. 

Vrlo je važno da oko trske ne bude korova, pa se mogu koristiti sredstva zaštite, koja se koriste i za kukuruz, a alternativa je okopavanje motikom. Biljne bolesti su moguće samo ukoliko se trska nalazi na zemljištu sa ustajalom vodom. 

Najbolje vreme za žetvu je od novembra, do početka maja. Bilo bi dobro da je vreme sunčano nedelju dana pred posao. Vlaga bi trebalo da bude 10% do 20%. 

Za žetvu se koristi berač kukuruza, a preporučuje se visina košenja od 10 cm do 15 cm. Iverje bi trebalo da bude dugo od 2 cm do 3 cm. Moguće je i presovanje u bale.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
17 Beograd