fbpx
Skip to main content
Boing

BOINGU SE CRNO PIŠE: Avio industrija više neće biti ista, odšteta koju moraju da plate se meri u MILIJARDAMA

Foto: Youtube/Printscreen/TheFlightChannel
Kompanija je takođe optužena za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država

Tragični padovi leta 610 kompanije Lion Air i leta 302 kompanije Etiopian Erlajns otkrili su prevaru i obmanjivanje ponašanja zaposlenih u jednom od vodećih svetskih proizvođača aviona, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika državnog tužioca Dekvid Barns.

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

NJIMA JE GORE NEGO FRILENSERIMA: Poznato koliki je dug srpskih državljana koji rade na kruzerima

NJIMA JE GORE NEGO FRILENSERIMA: Poznato koliki je dug srpskih državljana koji rade na kruzerima

DA LI STE NEKAD SLAGALI ŠEFA? Ovo su najsmešniji izgovori za neodlazak na posao

DA LI STE NEKAD SLAGALI ŠEFA? Ovo su najsmešniji izgovori za neodlazak na posao

Zaposleni u kompaniji Boing izabrali su put zarade umesto iskrenosti prikrivajući materijalne informacije Saveznoj upravi za vazduhoplovstvo u vezi sa radom aviona 737 MAX i angažujući se u nastojanju da prikriju svoju obmanu.

Odelenje je saopštilo da će masovno poravnanje obuhvatiti krivičnu kaznu u vrednosti od 243,6 miliona dolara, 1,77 milijardi dolara u isplati kupcima 737 MAX-a, kao i manji ulog od 500 miliona dolara u fond žrtava nesreće, koji će isplatiti porodicama putnika koji su stradali u dve nesreće. Isplate neće imati uticaja na tekuće građanske parnice protiv Boinga od strane rođaka žrtava nesreće, prema advokatima tužilaca, koji su primetili da će nagodba samo ojačati njihov slučaj.

Kompanija je takođe optužena za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, a Ministarstvo pravde je reklo da je Boing priznao da je obmanuo posmatrače FAA o ključnoj komponenti aviona koja je "uticala na sistem kontrole leta Boinga 737 MAX" i doprinela padovima.

- Obmanjujuće izjave, poluistine i propusti koje su zaposleni u Boingu preneli FAA ometali su vladinu sposobnost da osigura sigurnost javnosti pri letovima - rekla je Erin Nealy Cox američka tužiteljka za severni okrug Teksasa.

Dve fatalne nesreće 737 MAX - aviona kojim je upravljao Lion Air 2018. godine i drugi u vlasništvu Etiopian Erlajna godinu dana kasnije - ubile su ukupno 346 ljudi, obe su povezane sa neispravnostima sistema upravljanja avionom. Nesreće su dovele do toga da je MAX prizemljen u celom svetu više od godinu dana.

U svojoj istrazi, savezni regulatori otkrili su da je Boing više puta lagao FAA monitore i svesno predao MAX na konačnu sertifikaciju čak i nakon što su zaključili da su neki od njegovih sigurnosnih softvera i delovi neispravni. Zbog toga ga je kompanija FAA početkom prošle godine novčano kaznila sa 5,4 miliona dolara, dok je MAX ponovo odobreno da leti u novembru na kraju duge istrage.

Kompanija je priznala da je počinila krivično delo i odrekla se prava na suđenje kao deo dogovora sa tužilaštvom.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd