fbpx
Skip to main content
Bregzit

Bregzit će svako britansko domaćinstvo koštati 1.000 funti

Foto: Profimedia
Procenjuje se da će rast troškova verovatno "pasti na leđa" potrošača

Domaćinstva u Velikoj Britaniji bi mogla ostati bez 1.000 funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Bregzitom, navodi se u izveštaju globalne konsultantske kompanije "Oliver Vajman".

Prema najgorem scenariju, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi da dovedu do ukupnog troška za britansku ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli da zbrišu poremećaji i prekidi u lancu snabdevanja.

U analizi, u koju je Bi-Bi-Si imao uvid, procenjuje se da će rast troškova verovatno "pasti na leđa" potrošača, dok će, čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, verovatno doći do skoka troškova administracije.

London
Foto: Profimedia

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola verovatno će povećati troškove domaćinstava za jedan posto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

- Dok ishodi Bregzita ostaju neizvesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarija doći do povećanja troškova za britanska domaćinstva", kazao je Dankan Bruer iz konsultantske kuće "Oliver Vajman - koja je izradila analizu ekonomskog uticaja Bregzita na sektor finansijskih usluga i maloprodaju.

Dogovor o Bregzitu, koji ne bi rezultirao novim carinama s Evropskom unijom, ipak bi verovatno, kako dodaje, povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora i povećao cene za potrošače. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd