fbpx
Skip to main content
Zgrada u Beogradu

BRŽI i JEFTINIJI upis imovine: Umesto 6 šaltera, uskoro će biti dovoljna JEDNA poseta notaru

Foto: Profimedia
Lepe vesti

Upis nepokretnosti u zemljišne knjige, po trenutnim procedurama, može da traje i do 15 godina. Pred poslanicima će se uskoro naći Predlog izmena zakona o postupku upisa u katastar. Cilj je da na kraju reforme, kupci stana ili kuće svoje vlasništvo, umesto preko šest šaltera, ozvaniče jednom posetom notaru. Nadležni kažu da će pojednostavljeni proces – biti jeftiniji.

Predlog novog zakona predviđa da od 1. jula ove godine notar ima uvid u katastar nepokretnosti, overava ugovor o kupoprodaji, digitalizuje ugovor, overava ga i šalje u Republički geodetski zavod. RGZ upisuje nepokretnost u katastar. Kada šalje ugovor u RGZ, notar će od Geodetskog zavoda tražiti procenu vrednosti nepokretnosti. Da bi notar popunjavao i poresku prijavu za plaćanje poreza na apsolutna prava, ovu mogućnost mora da predvidi i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji se, takođe, ušpravo menja.

- U reformu smo krenuli pre nekoliko meseci – istakla je juče premijerka Ana Brnabić, posle obilaska Republičkog geodetskog zavooda.

- Ovo je jedna od najkompleksnijih reformi i verovatno, uz reformu zdravstva, jedna od najvažnijih za građane Srbije. Radimo i na uvođenju adresnog registra, jer više od tri miliona ljudi nema potpunu adresu. U Loznici, koja je bila pilot-projekat, 697 ulica je dobilo ime. Predviđeno je da će do 1. oktobra biti završen elaborat za celu Srbiju, a procenjuje se da će 45.000 ulica dobiti ime. Trebalo bi do sredine sledeće godine da završimo čitav posao.

Ana Brnabić

Izmenom Zakona o upisu u katastar polako se posao procene vrednosti imovine, koju trenutno radi Poreska uprava, ustupa RGZ-u. Na početku, katastar će slati procenu vrednosti za prometovane nekretnine, ali će od 2020. godine biti u mogućnosti da radi masovnu procenu vrednosti nekretnina. Tada će se njihovi podaci koristiti i prilikom određivanja poreza na imovinu.

Konkurs za prijem 567 novih mladih stručnjaka u RGZ biće raspisan 4. aprila. Kadrovsko ojačanje neophodno je da bi se okončala reforma katastra i da bi od 2020. zaživeo u elektronskom obliku.

- Na polovini smo projekta sa Svetskom bankom. Tri su faze reforme, a cilj je da naši podaci budu efikasniji, dostupniji i transparentniji – rekao je juće Borko Drašković, direktor RGZ.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd