fbpx
Skip to main content
Brdo Gradac-panorama

DA LI STE ZNALI? Na ovom mestu u Srbiji nalazi se 70 tona ZLATA!

Foto: Srbija Danas
Veliko bogatstvo

Kanadska kompanija "Nevsun" objavila je preliminarnu ekonomsku studiju izvodljivosti po kojoj je za otvaranje rudnika bakra i zlata u okolini Bora potrebno uložiti 1,5 milijardi dolara. Očekuje se da će rudnik biti eksploatisan 15 godina, i za to vreme dobiti oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata.

- Već naredne godine, u saradnji sa Vladom Srbije, mogli bismo da počnemo sa pripremama za otvaranje rudnika u rejonu "Čukaru peki", nedaleko od Bora - izjavio je Piter Kukleski, izvršni direktor kanadskog giganta. 

Ako vam treba DOBAR POSAO, ovo su zemlje gde ga definitivno BEZ IMALO MUKE možete pronaći

DA LI VAS OVA ISPOVEST ČINI BESNIM? Gazda obrazložio zašto NE TREBA povećati MINIMALAC

- Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi trebalo da postane potpuno operativan 2021. godine - dodaje. 

Ono što je izvesno je da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama. Kako je ustanovljeno, reč je o ležištu od 42 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 odsto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 odsto arsena. 

zlato
Foto: Profimedia

Po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, bruto vrednost ovog ležišta procenjuje se na više od 12 milijardi dolara. "Nevsun" bi bio u obavezi da državi Srbiji plaća poreze u visini od 15 odsto, kao i taksu za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od pet procenata od neto prihoda. 

Pritom, ovde se samo radi o gornjem sloju ležišta "Čukaru peki", koje je 100 odsto u vlasništvu "Nevsuna". Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju donje zone tog ležišta, u kome je partner Kanađanima američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd