Skip to main content
Fejsbuk

Država sprema udar na prodavce preko Fejsbuka: Pod lupom inspektora posebno prodaja JEDNE ROBE

Foto: Profimedia
Nedozvoljena internet trgovina po svom obimu prevazišla obim sive ekonomije na pijacama

Država se ozbiljno priprema da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom koja se odvija preko društvenih mreža.

Fokus će naročito biti na prodaji akcizne robe, a najpre će biti kontrolisana prodaja dijatetskih suplementa preko interneta.

Uveliko se priprema sistemsko rešenje, a kako ukazuje Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, namera države je da ima virtuelni nadzor nad pojavom koja je naročito uzela maha u nelegalnoj prodaji akcizne robe preko društvenih mreža.

- E-trgovina je za savremene zemlje svakodnevnica, kod nas je u povoju, ali je to nije sprečilo da postane polje za sivu ekonomiju, jer poslednje procene kažu da je nedozvoljena internet trgovina po svom obimu prevazišla obim sive ekonomije na pijacama. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastoji da informisanjem i edukacijom građana, odnosno, potrošača ukaže na sve zamke i prava potrošača na internetu. Takođe, razvili su i e–Trustmark sertifikaciju e-trgovac. Njegova stranica obeležena je znakom poverenja kao garant sigurne i bezbedne trgovine i leganog i sigurnog e-trgovca - ističe Bošnjak.

trgovina preko interneta
Foto: Profimedia/ilustracija

Svi koji prodaju neku robu preko društvenih mreža, moraju da imaju u vidu da tržišna inspekcija kontroliše nedozvoljeno obavljanje delatnosti od strane onih koji se oglašavanju na Fejsbuku i internetu uopšte.

- Posebno se obrađuje deo nelegalnog prometa duvana, duvanskih proizvoda, zaštite prava intelektualne svojine, odnosno, neregistrovano obavljanje i oglašavanje raznih agencijskih i zanatskih usluga. Najčešće se zabranjuje oglašavanje neregistrovane delatnosti i na taj način se sprečava dalja nelegalna prodaja putem interneta. Ove kontrole se najčešće obavljaju samostalno ili u koordiniranim akcijama sa MUP. Prema informacijama koje imam, u planu je izrada plana suzbijanja nelegalnog prometa dijatetskih suplementa putem interneta - naglašava Bošnjak.

A da je siva zona i realna i virtuelna ozbiljan problem ukazali su i u Američkoj privrednoj komori.

- Siva ekonomija je u zamahu, a koliko je uzela maha, najbolje pokazuje koliko je učešća gotovine u plaćanjima. Izazovi sive ekonomije su pred nama i sve više se sele iz realnog u virtualni svet - ističe Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd