Skip to main content
Ministar Nedimović

DRŽAVA ULAŽE U STOČARSTVO: 7 milijardi dinara za subvencije!

Srbija Danas / Jelena Obradović
Od ove godine Vlada Srbije odvaja značajno veće subvencije za stočarstvo, pogotovo za tov goveda. Ukupan iznos pomoći agraru 51,8 milijardi dinara. Više 23,1 odsto nego lane

Država će od ove godine najviše ulagati u stočarstvo. Budžet za subvencije u 2019. veći je za skoro sedam milijardi dinara. Iz resornog ministarstva poručuju da poljoprivrednici ne treba da brinu oko isplate ovih podsticaja.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su u odnosu na budžet iz 2018. godine sredstva u 2019. godini povećana za 17,4 odsto, odnosno 7,7 milijardi dinara. U ovoj godini ona iznose 51,8 milijardi dinara. Od toga, skoro 37 milijardi namenjeno je za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, uključujući ukupna sredstva za IPARD (bespovratna sredstva). To predstavlja povećanje sredstava za subvencije za 23,1 odnosno za 6,9 milijardi dinara, u odnosu na podsticaje u 2018. godini.

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Vlasnicama domaćinstva po 250.000 dinara

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najviše novca biće izdvojeno za tovno govedarstvo, mlečno govedarstvo i stočarstvo. To je, smatra on, bitno zbog izvoza mesa u Tursku, ali i otvaranje drugih tržišta.

- Ta subvencija će biti odlična, samo da nam "paraziti" to ne uzmu - kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. - Vodimo pregovore sa ministrom poljoprivrede da se farmeri odbrane od kvaziusluga, koje se farmerima nerealno naplaćuju. Time će subvencije u stočarstvu farmeri stvarno dobijati, a ne kao do sada što je bilo, da od toga svako uzme sebi ponešto, a da stočarima ne ostane skoro ništa.

Sanja Bugarski
sanja
Foto: Youtube Printscreen/novosadska televizija

Kako kaže Bugarski, mnogo faktora utiče na povećanje broja grla stoke, ne samo subvencija. To je samo jedna karika u nizu. Svakako, koliki god da su podsticaji, treba sprečiti zloupotrebe državnih službi da naplaćuju proizvoljno razne usluge stočarima.

- Poenta je da se oseti boljitak, a ne da nam daju podsticaj, pa da više od polovine treba da isplatimo raznoraznim službama za usluge koje moramo da obavimo - jasna je Sanja Bugarski. - Na kraju samo kažu da se ogromne subvencije ulažu u poljoprivredu i stočarstvo, a to nije tačno. Treba uraditi kompletnu analizu svih službi i da se pre svega cenovnici "uniformišu". To su povereni poslovi, država treba da ih kontroliše, jer mi nemamo mogućnost izbora.

Prema rečima Sanje Bugarski, predviđa se i da premije za mleko budu isplaćivane od sledeće godine, ali i tu mnogo zavisi od analiza koje će obavljati Nacionalna laboratorija. Svakako, bez tova krava, nema ni mesa, a ni mleka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd